Україна й надалі ініціюватиме резолюції по Криму в ООН – посол

Дата: 09 Січня 2018
A+ A- Підписатися

В Раді Безпеки ООН наразі не обговорюють можливі вирішення питання окупації Криму. В організації спочатку хочуть розібратися з ситуацією на Донбасі.

Про це в інтерв’ю Європейській правді повідомив посол України в Організації Об’єднаних Націй Володимир Єльченко.

“Я думаю, що треба підходити поетапно. Давайте спочатку розберемося з тим, що відбувається на Донбасі. Якщо вирішили йти шляхом розгортання миротворчої місії, то треба цей шлях пройти до кінця. Якщо зрозуміємо, що це неможливо – буде інша історія”, – заявив він.

За словами посла, в Радбезі обрали шлях консолідації зусиль на ситуації з правами людей у Криму. Разом з тим, Єльченко зазначив, що варто очікувати рішення Міжнародного суду ООН по українському позову.

“Ґрунтуючись на ньому, зможемо перейти до чогось серйознішого – скажімо, до питання про статус Криму”, – додав він.

Посол також зауважив, що Україна й надалі ініціюватиме в ООН резолюції по Криму – після другого схвалення вона набула регулярного характеру.

“Буде і третя, і четверта, і п’ята. Хотілося б, щоб їх не було 50 чи 100 – сподіваюсь, питання про повернення Криму буде вирішено раніше”, – резюмував Єльченко.

19 грудня 2017 року Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй схвалила оновлену резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму. До тексту нової резолюції були включені не тільки згадки про міжнародні норми, що стосуються захисту прав людини, а й розширені посилання на міжнародне гуманітарне право. Це право регулює захист жертв війни, а також обмежує методи і засоби ведення війни та визначає відповідальність за порушення цих норм.

Окрім того, резолюція врахувала початок процесу “Україна проти Росії” в Міжнародному суді ООН. Документ вимагає від Росії “повністю і негайно” виконати постанову Суду від 19 квітня цього року про тимчасові заходи у цій справі.

У резолюції також засуджується автоматичне присвоєння кримчанам російського громадянства, й негативні наслідки для тих, хто відмовився від паспортів держави-окупанта.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter