Україна доповнить позов проти Росії у Міжнародному суді ООН – МЗС

Дата: 24 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Українська сторона має намір доповнювати свій позов у Міжнародний суд ООН новими фактами порушення Росією прав людини.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у коментарі агентству Інтерфакс-Україна.

“Ми передаємо їх (факти порушення – ред.) європейській стороні, але головне, що вони будуть використовуватися у суді в рамках наших доказів. Ми зараз повністю конструюємо весь блок фактів, ми його будемо доповнювати. До слухань ми можемо подавати нові факти”, – сказав Клімкін.

Він додав, що приміром, “по Карпюку і Клиху було кілька прізвищ, зараз ми будемо розширювати цей список”. “Тобто в принципі ми будемо над цим (доповненням – ред.) працювати постійно”, – пояснив Клімкін.

За словами міністра, по-перше, ця робота спрямована на зміцнення санкцій проти Російської Федерації.

“По-друге, це працює як додаток до нашого позову. Ми повинні демонструвати, що ці порушення тривають, ми їх збираємо”, – пояснив глава МЗС України.

Як відомо, Україна 16 січня подала позов до Міжнародного суду ООН про порушення Росією міжнародних конвенцій із протидії фінансуванню тероризму й расової дискримінації. У МЗС України наголошують, що Росія порушує Конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, беручи участь у кампанії дискримінації неросійських громад, які проживають у Криму, зокрема, спільнот етнічних українців і кримських татар.

15 листопада 2016 року Міжнародний кримінальний суд прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. Він визнав 26 лютого 2014 року початком конфлікту, коли Російська Федерація задіяла силовиків для захоплення влади в Криму.

20 грудня 2016 року Генасамблея ООН проголосувала за резолюцію про “Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”, підготовлену Україною.

У тексті резолюції Росія визнається державою-окупантом, а Крим – тимчасово окупованою територією. В документі засуджується анексія Криму та репресії проти кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter