Україна буде доводити провину Росії в Гаазі – Клімкін

Дата: 28 Січня 2015
A+ A- Підписатися

МЗС працює над тим, щоб у рамках міжнародних документів довести порушення Росією своїх міжнародних зобов’язань, зокрема міжнародної Конвенції про боротьбу із фінансуванням тероризму 1999 року.

Як повідомляє “Українська правда“, про це сказав голова МЗС Павло Клімкін на засіданні Кабінету міністрів.

За його словами, після обстрілу Маріуполя ситуацію обговорюють у міжнародній спільноті – Радбезі ООН, Постійній раді ОБСЄ, Раді Європи. У четвер має відбутися позачергове засідання голів МЗС країн Євросоюзу.

Ми надали докази того, хто здійснив цей терористичний акт. Це виходить за рамки визначення тероризму. Це злочин проти людяності. І ми розпочали роботу щодо того, яким чином ті, хто скоїли цей злочин, мають закінчити там, де мають, а саме в Гаазі – Міжнародному кримінальному суді“, – сказав міністр.

Клімкін зазначив, що 22 січня у Мінську Україна під час експертних консультацій надала вичерпні докази того, що фізичні та юридичні особи РФ спонсорують тероризм. Він зазначив, що в МЗС є чітка юридична база та “рішучість йти до кінця”.

Він наголосив, що Україна не повторить помилок інших країн, зокрема Грузії, яка одразу подала справу до Міжнародного суду ООН, і це подання було відхилено з формальних ознак і причин.

У свою чергу прем’єр Арсеній Яценюк нагадав, що Україна вже подала два позови проти Росії до Європейського суду із прав людини.

Нагадаємо, Міжнародна федерація з прав людини (FIDH) та її партнерська організація в Україні, Центр Громадянських Свобод (ЦГС), після перебування FIDH з адвокаційною місією у Києві минулого тижня заявили, що ескалація насильства на сході України підтверджує нагальну необхідність для України ратифікувати Римський статут. Це дозволить притягти до відповідальності винуватців злочинів проти людяності, незалежно від їх громадянства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter