Українські правозахисники зустрілися з генсеком Ради Європи

Дата: 29 Січня 2014
A+ A- Підписатися

Представники кількох правозахисних організацій з України зустрілися з генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом, щоб обговорити тривожну ситуацію з правами людини під час акцій протесту в Україні та можливі подальші дії з боку міжнародної спільноти.

Учасники зустрічі – Олександра Матвійчук та Олександра Делеменчук (Центр Громадянських Свобод), Вадим Пивоваров (Асоціація УМДПЛ), Тетяна Печончик (Центр інформації про права людини) та Флоріан Ірмінгер (Фундація Будинків Прав Людини) – повідомили генеральному секретарю останні дані щодо затриманих та зниклих без вісті. Також ішлося про викрадення людей із лікарень,  застосування міліцією тортур і жорстоке поводження з учасниками акцій протесту, масові випадки поранень і побиття журналістів, а також тривожні події останніх днів у Дніпропетровську, Запоріжжі і Черкасах.

Правозахисники розповіли про роботу ініціативи Євромайдан-SOS, куди досі продовжать надходити телефонні дзвінки і інформація від людей, побитих міліцією. “Застосування насильства в країні не зупинилося, і ніхто не повинен вірити , що скасування «диктаторських законів» від 16 січня і інші політичні зміни впливають на реальність на місцях”, – заявила Олександра Делеменчук.

За словами Олександри Матвійчук, незважаючи на ухвалення закону про амністію у грудні минулого року, не всі учасники грудневих подій були випущені на волю. Так, досі перебуває за ґратами адвокат Андрія Дзиндзі Віктор Смалій.

«Поліція своїми діями намагається завдати максимальної шкоди протестувальникам», – сказав Вадим Пивоваров. Він підкреслив, що ситуація вкрай тривожна у східних регіонах країни, де місцева влада санкціонує насильство щодо протестувальників. Крім того, “поліцейські сили в даний час також співпрацюють із хуліганами, яких вони інструктують і готують для вуличного протистояння, делегуючи їм частину своїх повноважень щодо застосування сили та затримання активістів”, – додав він. Також Пивоваров звернув увагу на безкарність співробітників міліції, оскільки протягом двох місяців масових і брутальних порушень ними прав людини жоден із міліціонерів не був притягнутий до відповідальності.

Вбивство щонайменше чотирьох осіб, сотні заарештованих  і тисячі поранених супроводжуються цілеспрямованими атаками міліціонерів на журналістів та медиків. “Від початку протестів журналісти намагалися носити жилети на шоломи із розпізнавальними написами «Преса», але тепер вони намагаються не робити цього, бо таким чином стають мішенями для атаки з боку міліції”, – сказала Тетяна Печончик. За її словами, за два місяців від початку Євромайданів по всій країні постраждало 120 журналістів.

Представники правозахисних організацій попросили Торбйорна Ягланда виступити з рішучим осудом масових порушень прав людини в Україні і відвідати найближчим часом Україну, особливо – міста на Сході України, куди зараз перекинулася хвиля насильства. Також було висловлено прохання підтримати ухвалення та реалізацію плану дій Комітету міністрів Ради Європи щодо врегулювання ситуації із масовими порушенням прав людини в Україні.

Торбйорн Ягланд розповів, що його груднева ініціатива про створення експертної консультативної групи для спостереження за розслідуванням інцидентів у Києві досі не запрацювала, оскільки українська опозиція не делегувата туди свого представника. Разом з тим він зазначив, що готовий запустити роботу цієї комісії, як тільки представники опозиційних партій визначаться із кандидатурою.

Крім того, було домовлено, що представники українських правозахисних організацій передадуть Торбйорну Ягланду списки зниклих і затриманих осіб з метою сприяння їх пошуку та звільненню через комунікацію генсека Ради Європи із українською владою.

Фоторепортаж

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter