У зоні відчуження для експерименту висадили дерева павловнії, що поглинають радіонукліди

Дата: 09 Червня 2017
A+ A- Підписатися

У Чорнобильській зоні створили чотири експериментальних майданчики, в яких висадили 100 саджанців павловнії (Paulownia Clone In vitro 112). Фахівці планують оцінити, як ця рослина буде накопичувати радіонукліди на ділянках з різним ступенем радіонуклідного забруднення.

Про це Центру інформації про права людини повідомили у прес-службі Державного агентства України з управління зоною відчуження.

За попередніми даними, дерево павловнії за 5 років досягає до 20 метрів у висоту і, відповідно, швидше за інші рослини поглинає радіоактивні елементи, які містяться у ґрунті. 

“Оскільки павловнія відноситься до групи швидкоростучих деревних порід, можна припустити, що у рослин буде спостерігатися підвищений рівень накопичення радіонуклідів. Здатність павловнії концентрувати радіонукліди може бути використана для очищення ґрунту, а також посилення бар’єрної функції зони і безпеки для людей”, – повідомив Генеральний директор ДСП “Екоцентр” Сергій Кірєєв.

Дослідження планують проводити протягом наступних 5 років фахівці ТОВ “Науковий парк ЧОРНОБИЛЬ” у співпраці з ДСП “Екоцентр”, ДСП “Північна пуща” та Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником.

Нагадаємо, минулого року на залишки зруйнованого ректора Чорнобильської АЕС насунули захисний конфайнмент. Через це удвічі знизився радіаційний фон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter