У Зеленського пропонують ліквідувати військову прокуратуру: прокурори проти, експерти підтримують

Дата: 07 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Заступник голови офісу президента Руслан Рябошапка не бачить необхідності існування в Україні військової прокуратури та військової юстиції загалом.

Про це він повідомив у інтерв’ю 24 каналу.

За його словами, очільник військової прокуратури Анатолій Матіос хоче створити в Україні військові суди та окрему військову юстицію, проте такі плани не подобаються самому Рябошапці, якого називають одним з можливих кандидатів на посаду очільника Генеральної прокуратури. Він зазначив, що військова прокуратура буде однією з тих систем, які підлягатимуть змінам.

“Моя позиція у тому, що я не бачу необхідності існування військової прокуратури. Процес (реформування – ред.) буде дуже важкий і це саме той сектор, де ми очікуємо дуже великий опір. Але думаю, що ми справимося з цим”, – сказав він.

Водночас колектив військових прокуратур у відповідь на слова Рябошапки випустив заяву, де назвав його плани стосовно відомства неприпустимими та звинуватив у поверхневому уявленні щодо роботи військової прокуратури.

“Сподіваємося, що чергові реформи будуть конструктивними і обдуманими, позбавленими чиїхось замовлень, упакованих в реформаторську обгортку з бантиком. Війна ще не всіх вилікувала”, – зауважили вони. 

Військові прокурори підкреслили, що вони складають 6% від загальної кількості прокурорів, але саме вони направляють до суду 75% обвинувальних актів щодо злочинів відповідної підслідності. 

“Щоденно військові прокурори в середньому затримували 2-3 осіб, проводили 8-9 обшуків і 13 “виїмок”, допитували 120 осіб, відшкодовували 250 тисяч гривень, направляли до суду 17 обвинувальних актів”, – розповідають вони про свою роботу. 

Натомість співкоординаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова каже, що слова про активну та плідну роботу військової прокуратури не відповідають дійсності. Як приклад вона наводить так звану справу Миколи Козіцина. У квітні 2014 року на території Росії він утворив незаконне збройне формування “Всевелике військо Донське”, яке до листопада 2014 року у складі підрозділів бойовиків так званої “ЛНР” організовувало та брало участь у нападах на учасників АТО.

“Справа, передана до суду військовою прокуратурою, в якій виявилося аж четверо потерпілих. Тоді як тільки мені відомо щонайменше про понад десяток людей, яких банда Козіцина викрадала, катувала, утримувала в полоні. Але вони навіть не були опитані”, – розповіла експертка. 

Також у своєму дописі Решитилова пригадує про загублені документи у справах, які вела військова прокуратура, зловживання та маніпуляції зі сторони очільника відомства Анатолія Матіоса, а також затягування розслідувань резонансних справ. 

ДОВІДКА: Головна військова прокуратура України разом з посадою заступника Генерального прокурора – головного військового прокурора з’явилась в Україні у серпні 2014 року, коли за відповідні зміну до закону „Про прокуратуру“ щодо створення військових прокуратур проголосували у парламенті. Відомство здійснює нагляд за виконанням законів у Збройних Силах України, Державній прикордонній службі України, Національній гвардії України, Військовій службі правопорядку ЗСУ, СБУ та інших військових формуваннях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter