У Запоріжжі Фестивалю рівності відмовили в приміщенні

Дата: 19 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Фестиваль рівності, що має відбутися цими вихідними в Запоріжжі, лишився без майданчика для проведення. Єврейський центр відмовився надати своє приміщення через погрози, які отримала адміністрація від Народної самооборони.

Про це Громадському ТБ Запоріжжя повідомила координаторка Фестивалю рівності у Запоріжжі Яна Сасіна.

“У п`ятницю мені зателефонували з центру Макса Гранта, передали трубку людині, яка представилася Ігорем Грицаєнком. Він вимагав скасувати програму, присвячену проблемам ЛГБТ-спільноти, вдаючись до образ у бік її представників та непрямих погроз”,– розповіла Яна.

За її словами, в цей день центр Макса Гранта зачинився раніше та скасував усі дитячі заняття.

Ігор Грицаєнко підтвердив, що мав розмову, як із адміністрацією, так і з координаторкою Яною Сасіною стосовно запланованого заходу:

“Я Яні сказав, що це содомський гріх. Вона сказала: “Ви мені погрожуєте?”. Я кажу: “та я вам не погрожую, я кажу, що за це побивали камінням. Це написано в Святому Письмі”. Я їй сказав: “ви мені поясніть – у вас буде гей-парад”? Вона сказала: “ні, але у нас буде платформа ЛГБТ””,– сказав він у телефонному коментарі Громадському ТБ Запоріжжя.

У самому Центрі від коментарів буквально відмовилися: ані директорка “Мазаль-Тову” Інесса Носенко, ані охоронець на питання щодо скасування заходу не дали прямої відповіді:

“Особисто мені ніхто не погрожував, але люди приходили”, – сказала директорка.

Проте за словами Яни Сасіної, саме директорка спілкувалася із представниками самооборони та саме з її номеру Грицаєнко дзвонив координаторці.

Охоронець Центру сказав, що має офіційне розпорядження від служби безпеки центру, в якому йдеться про скасування заходу. Але причини йому невідомі.

Водночас, як повідомила Центру інформації про права людини голова ГО “Інсайт” Олена Шевченко, тиск на адміністрацію Єврейського общинного центру також чинив представник губернатору Запорізької області, заявляючи, що не допустить проведення Фестивалю рівності у Запоріжжі.

Шевченко нагадала, що метою Фестивалю рівності є просування ідей толерантності та рівності, а також боротьба з дискримінацією уразливих до проявів нетерпимості та насильства груп, таких як етнічні меншини, національні громади, люди з інвалідністю, ЛГБТІК, особи без громадянства та мігранти, внутрішньо-переміщені особи, люди без постійного місця проживання та ін.

Серед основних запланованих подій заходу є проведення дискусії щодо злочинів на ґрунті ненависті, фотовиставки, покази документальних та художніх фільмів, інтерактивні ігри, читання документальних п`єс, лекції, перформанси, тощо.

Оргкомітет Фестивалю рівності у Запоріжжі звернувся до міського голови Володимира Буряка з проханням надати приміщення для проведення заходу 24 вересня. У разі, якщо місто відмовить Фестивалю рівності у публічному просторі для його проведення, організатори обіцяють провести захід просто неба, повідомивши про це адміністрацію міста заздалегідь, як того вимагає законодавство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter