В українських в’язницях бракує кваліфікованих лікарів

Дата: 04 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники, що відслідковують ситуацію з умовами утримання ув’язнених в Україні, говорять про неналежне медичне обслуговування та відсутність надійної процедури відправки листів засудженими.

У Щорічній десятій Доповіді „Дотримання прав ув’язнених в Україні-2014”, яку підготувала громадська організація „Донецький Меморіал”, міститься огляд змін у діяльності кримінально-виконавчої системи України, які сталися протягом 2014 року.

У доповіді наведено статистику та приклади порушень прав людини, реакцію керівництва системи на такі події та факти. Надана інформація про ситуацію в установах на сході країни, про проблеми, які виникли у в’язнів та персоналу установ через бойові дії та окупацію.

У висновках доповіді йдеться про те, що медичні послуги в установах кримінально-виконавчої служби залишаються на вкрай низькому рівні. Бракує фінансування надання медичних послуг та кваліфікованого медичного персоналу у в’язницях. Медичні працівники не є незалежними від в’язничного керівництва, вони є працівниками відомства і нерідко нехтують професійною сумлінністю на користь вимог в’язничного керівництва. Питання перепідпорядкування медичних структур в’язниць та передання їх медичному відомству залишаються поза увагою і відомства, і керівництва держави.

Останні три роки відмічені сплеском числа випадків самогубств у в’язницях. В 2014 році сталося 63 випадки, з них 14 у СІЗО. Це означає збільшення кількості випадків в розрахунку на 1000 ув’язнених майже вдвічі порівняно з 2011-2012 роками та в 3,5 рази порівняно з 2003 роком.

Правозахисники продовжують фіксувати випадки вимагання за поліпшення умов тримання засуджених, випадки невиправданої та штучної відмови представлення до суду документів на умовно-дострокове звільнення.

Також відсутні ефективний механізм подання та розгляду скарг та надійна процедура відправки листів засудженими.

Умови тримання довічно засуджених осіб доволі суворі, зокрема, попри рекомендації Ради Європи ці особи позбавлені права на УДЗ.

Правозахисники у тексті доповіді закликають без зволікань провести комплексний аналіз нормативно-правових документів Державної пенітенціарної служби України на відповідність міжнародним стандартам, залучати до цієї роботи кращих фахівців, в тому числі поза межами пенітенціарної служби, скасувати норми відомчих правових актів, які порушують права людини, започаткувати навчання персоналу в’язниць міжнародним стандартам поводження з ув’язненими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter