У Вірменії переслідують антикорупційну правозахисницю Марину Погосян

Дата: 12 Травня 2017
A+ A- Підписатися

У Вірменії влада вдалася до кримінального переслідування голови громадської організації “Велес” Марини Погосян, намагаючись перешкоджати її антикорупційній діяльності.

Про це Центру інформації про права людини повідомили у Фундації будинків прав людини з посиланням на Будинок прав людини в Єревані.

Як повідомили в організації, Марина Погосян є директором вірменської неурядової організації “Велес”, що бореться із корупцією, тіньовою економікою, шахрайством, хабарництвом і відмиванням грошей. Організація також надає юридичну допомогу та представництво жертвам несправедливого правосуддя. Кілька організацій-членів мережі Будинків з прав людини, включаючи Будинок Єревану, підтримували роботу Марини Погосян в останні роки.

Наразі організації стурбовані тим, що проти Марини Погосян протягом трьох років були відкриті 2 кримінальні провадження за недостовірними обвинуваченнями. Провадження закривали, а потім відновлювали, вірогідно, з метою тиску на правозахисницю.

В організації наголошують, що від початку своєї роботи в 2013 році організація “Велес” виявляла незаконні і підозрілі дії колишніх і нинішніх вірменських чиновників.

У 2014 році, після роботи Погосян над двома кримінальними справами, пов’язаними з екс-директором Департаменту цивільної авіації Вірменії, вона була звинувачена в шахрайстві. Справа була згодом перекваліфіковано на вимагання. Стверджувалось, що Погосян намагалася вимагати гроші у родичів директора. Після 8 місяців справа була припинена.

Утім, у серпні 2015 року проти Погосян була відкрита ще одна справа за звинуваченням у шахрайстві. Кримінальна справа була порушена за скаргою потерпілого, який, як з’ясували у Будинку прав людини, у той час був за кордоном. І наразі не існує ніяких доказів того, що скарга була надіслана до  поліції Єревана поштою. Будинок з прав людини і омбудсмен Вірменії публічно висловили стурбованість з приводу справи, яка, на їхній погляд, була спрямована на перешкоджання роботі Погосян із боротьби з корупцією. 19 жовтня 2015 року справу було закрито.

Але її було відновлено в лютому 2016 року, що збіглося з початком роботи “Велесу” над кримінальною справою  про участь сина екс-прокурора Сурена Осіпова, до якої були причетні інші працівники прокуратури та члени родини Осіпових.

В рамках відновлення кримінальної справи був заарештований банківський рахунок Марини Погосян та опечатаний офіс, який орендує “Велес”. Сама Погосян перебуває під підпискою про невиїзд.  

30 травня має відбутися третє слухання у справі Погосян. Також була відновлена справа, відкрита у серпні 2015 року.

Тим часом навесні були спроби зламати аккаунт Марини Погосян у Facebook. Оскільки це не вдалося, то в мережі з’явилися кілька підроблених аккаунтів на її ім’я. З фальшивих акаунтів були послані повідомлення сексуального характеру друзям і знайомим Погосян, з метою дискредитувати її ім’я у професійному та особистому середовищі. Марина Погосян звернулась в прокуратуру з проханням розслідувати вищезгаданий інцидент. Ніяких дій не послідувало.

Мережа будинків з прав людини закликає владу Вірменії запобігти тому, щоб Марина Погосян стала жертвою помсти і переслідування за свою роботу по боротьбі з корупцією, і щоб до неї були застосовані справедливий суд і неупереджені розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter