У Вірменії 76% людей, що живуть з ВІЛ, знають про свій статус

Дата: 22 Січня 2019
A+ A- Підписатися

У Вірменії з 3400 людей, що мають ВІЛ, майже 2600 знають про свій позитивний статус.

Про це повідомляє вірменське видання News.am з посиланням на дані Національного центру профілактики СНІДу.

Протягом 2018 року, за даними лікарів, у країні зареєстрували 429 нових випадків ВІЛ-інфекції, а всього з 1988 року по 31 грудня минулого року експерти нарахували 3337 випадків захворювання, водночас із вірусом імунодефіциту живе 2589 вірмен.

“72% людей, що знають про свій статус, отримують антиретровірусну терапію, і у 85% з них – невизначене вірусне навантаження”, – наголошує видання.

Нагадаємо, що у 2014 році UNAIDS поставила за мету покінчити з глобальною епідемією ВІЛ-інфекції до 2030 року. Наразі Європа наближається до досягнення показників організації 90–90–90, коли 90% людей, які живуть із ВІЛ, знають про свій ВІЛ-статус, 90% з них отримують відповідне лікування і така ж кількість осіб, що лікуються, мають невизначене вірусне навантаження. В Україні досі понад 100 тисяч людей не знають свого ВІЛ-статусу, проте з 240 тисяч українців, що, ймовірно, живуть з ВІЛ, понад 90 тисяч отримують антиретровірусну терапію.

На жаль, українці, що живуть з ВІЛ, досі стикаються із стигматизацією через свій діагноз. Через це представники груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ/СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних. Минулого року в прямому ефірі одного з українських каналів колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій звинуватив громадського активіста та голову організації “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Дмитра Шерембея в тому, що він нібито міг інфікувати його ВІЛ через подряпину, яку Мусій дістав унаслідок їхньої бійки. Така реакція колишнього чиновника та абсурдні звинувачення викликали шквал критики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter