У Варшаві активісти пікетували російське посольство: вимагали звільнити Сенцова

Дата: 13 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

У Варшаві активісти під посольством РФ провели акції з вимогою звільнити Олега Сенцова та інших українців, яких незаконно тримають у російських в’язницях.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Пікет під посольством відбувся в межах всесвітньої акції #SaveOlegSentsov. Люди з прапорами Польщі й України тримали плакати з написами польською, українською та англійською мовами. За їхніми словами, з вимогою звільнити українців до стін російських посольств вийшли люди в Україні, Німеччині, Франції, США та Канаді.

“Олег Сенцов став синонімом свободи, і ми прийшли, щоб його підтримати. Сьогодні ми тут, аби сказати: війна не скінчилася, вона триває, щодня гинуть люди”, – розповіла активістка варшавського Євромайдану Зоряна Вареня.

Учасники світової акції вимагають ініціювати переговорний процес між РФ і Україною у справі звільнення Сенцова і всіх заручників Кремля: понад 70 українських політв’язнів у Росії, більше 100 військовослужбовців і цивільних заручників у підвалах окупованого Донбасу та 24 моряків у московському слідчому ізоляторі “Лефортово”.

Українського режисера Олег Сенцов затримали в травні 2014 року. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 20 років колонії суворого режиму за нібито підготування терактів в окупованому Криму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримує Росія. Політв’язень заявив про припинення голодування із 6 жовтня 2018 року через погрози початку його примусового годування. Наприкінці жовтня Сенцов став лауреатом премії Сахарова Європейського парламенту, яку нещодавно отримала його сестра. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter