У Туреччині суддю ООН засудили до 7,5 років тюрми

Дата: 15 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Турецький суд 14 червня засудив суддю ООН Айдина Сефу Акая до 7,5 років позбавлення волі за звинуваченням у членстві в терористичній організації.

Про це повідомляють Крим.Реалії з посиланням на державне інформаційне агентство Туреччини Anadolu.

Акай, який є суддею Міжнародного механізму для кримінальних трибуналів в Гаазі, був заарештований у вересні.

Згадана структура ООН 15 червня заявила, що затримання Акая і судові розгляди проти нього порушили міжнародне право, оскільки він повинен мати дипломатичний імунітет.

Акай був засуджений у справі, в якій звинувачуються члени FETO. Влада Туреччини заявляє, що це терористична організація, лідером якої є клірик Фетхуллах Ґюлен, що живе у вигнанні в США.

Анкара звинувачує Ґюлена в організації невдалого перевороту в липні 2016 року, ці звинувачення сам клірик заперечує.

Міжнародний механізм для кримінальних трибуналів (Mechanism for International Criminal Tribunals) – структура ООН, заснована Радою Безпеки ООН 22 грудня 2010 року для виконання основних функцій Міжнародного трибуналу по колишній Югославії і Міжнародного трибуналу по Руанді після закінчення їх мандатів і для збереження їх правової спадщини.

Міжнародний залишковий механізм для кримінальних трибуналів є квазі-судовим органом в рамках ООН, що володіє юрисдикцією, правами і обов’язками, а також безпосередніми функціями двох попередніх трибуналів по Югославії і Руанді.

Нагадаємо, 6 червня у Туреччині поліція затримала голову турецького представництва міжнародної правозахисної організації Amnesty International Танера Кіліча.

У Туреччині після спроби перевороту затримали, звільнили чи відсторонили понад 100 тисяч поліцейських, військових, суддів, фінансистів і громадських активістів.

Анкара підозрює їх у зв’язках з релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, якого вважає натхненником спроби державного перевороту.

Ґюлен, який від 1999 року живе у вигнанні у США, заперечує свою причетність і засуджує спробу перевороту.

Вашингтон раніше заявляв, що наразі не отримав доказів, які доводили б необхідність екстрадиції Ґюлена.

Обсяги придушення інакодумства в Туреччині після спроби перевороту стривожили західні країни і правозахисників. Влада Туреччини різко відкидає таку критику і скаржиться на брак підтримки і розуміння на Заході.

Правозахисна організація Amnesty International раніше оприлюднила звіт, у якому звинуватила владу Туреччини у “свавільних звільненнях” держслужбовців і бюджетників. Як зазначено у звіті, їх звільняли за умов надзвичайного стану урядовими постановами на підставі узагальнених звинувачень у “зв’язку з терористичною організацією”, як офіційна Анкара називає рух Ґюлена. Правозахисники закликали Туреччину швидко створити дієвий механізм апеляцій на рішення про звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter