У Таджикистані до 13 років засудили лідера опозиційної організації

Дата: 17 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У Таджикистані на 13 років ув’язнили лідера організації “Молодь Таджикистану за відродження” Максуда Ібрагімова.

Про це повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі з посиланням на правозахисну асоціацію “Права людини в Центральній Азії”.

37-річного Максуда Ібрагімова звинувачують у тому, що він є членом забороненого в країні опозиційного руху “Група 24”. У березні голову цієї організації, Умаралі Кувватова, застрелили в Стамбулі. За день до вбивства Кувватов та його прихильники закликали мешканців Таджикистану вийти на мітинг з вимогою відставки президента Емомалі Рахмона. Ібрагімов був членом ради коаліції опозиційних сил “Новий Таджикистан”, в яку входить також “Група 24”, заборонена у жовтні 2014 року Верховним судом Таджикистана як “екстремістська організація”.

Як стверджують в асоціації “Права людини в Центральній Азії”, 20 січня 2015 року Ібрагімова викрали невідомі неподалік від Преображенської прокуратури Москви, куди його запросили для написання заяви про своє викрадення в листопаді. Проти його волі чоловіка відвезли в аеропорт і без документів відправили в столицю Таджикистану – Душанбе.

“На вулиці його чекали кілька невідомих. Вони заявили Ібрагімову, що він був позбавлений російського громадянства, і відібрали у нього паспорт громадянина Росії. До того моменту він не був повідомлений про позбавлення громадянства РФ. Потім Ібрагімова проти його волі відвезли в аеропорт і без документів, в багажному відсіку відправили в Душанбе. Після прибуття Ібрагімова під тортурами змусили заявити про те, що він прилетів в Таджикистан добровільно”, – йдеться в заяві асоціації “Права людини в Центральній Азії”.

Раніше Генеральна прокуратура Таджикистану підтвердила, що зниклого 20 січня цього року в Москві молодіжного опозиційного активіста доставили в Душанбе.

Сам Ібрагімов заперечує звинувачення з приводу його участі в забороненій в Таджикистані “Групі 24”, наголошуючи, що брав участь лише у створенні “Молодіжного демократичного руху за відродження Таджикистану” в Росії. Організація “Молодь Таджикистану за відродження” часто виступала з критикою таджицької влади і закликала її до проведення масштабних реформ.

Ібрагімов був російським громадянином і проживав в Росії протягом 10 років. Як стверджують його рідні, наприкінці минулого року громадському активістові повідомили про позбавлення російського громадянства. Тоді ж на Ібрагімова напали невідомі, завдавши йому шість ножових поранень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter