У світі виступають проти стеження за громадянами в інтернеті

Дата: 20 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International оприлюднила результати масштабного опитування, приуроченого до старту всесвітньої кампанії проти стеження #UnfollowMe.

Як повідомляє офіційний сайт організації, було опитано 15 000 людей з 13 країн з усіх континентів світу. Як показали результати опитування, 71% респондентів рішуче виступають проти того, щоб США відстежували їх дії в інтернеті. 

США повинні розглядати це опитування як застереження про те, що стеження позбавляє їх довіри громадськості. Президент Обама повинен прислухатися до голосу людей у ​​всьому світі і припинити використовувати інтернет у якості засобу масового збору даних про приватне життя користувачів”, – сказав генеральний директор Amnesty International Саліл Шетті.

Правозахисники говорять про те, що у жодній країні зараз практично немає законів, які би захищали право на недоторканість приватного життя від невибіркового масового стеження. Навпаки, приймаються зміни до законодавства, що дозволяють стежити за людьми на шкоду їх правам.

Мешканці Бразилії (80%) і Німеччини (81%) найбільш різко виступали проти перехоплення, зберігання та аналізу даних про користування інтернетом, що ведуться США. Більшість противників масового стеження з боку урядів своїх країн виявилося також серед жителів Бразилії (65%) і Німеччини (69%).

На думку опитаних, технологічні компанії повинні сприяти, а не перешкоджати реалізації права на таємницю приватного життя та особистої інформації від урядів (60%). Водночас 26% ​​опитаних згодні з тим, що компанії надають урядам доступ до особистих даних.

При цьому 45% схвалюють стеження урядами своїх країн за телефонними дзвінками іноземців та їх діями в інтернеті, а 40% виступають проти. Франція і Великобританія лідирують у списку країн, жителі яких схвалюють спостереження за іноземцями в своїх країнах. 50% громадян США вважають, що їх уряд повинен відслідковувати дії іноземців в інтернеті і їхні телефонні розмови на території США, і лише 30% не згодні з цим.

Той факт, що люди з більшою готовністю погоджуються з тим, щоб уряди їхніх країн стежили за іноземцями, ніж за ними, можливо, свідчить про клімат страху, що нагнітається для виправдання стеження. Уряди повинні боротися з ксенофобією і визнати, що, жертвуючи правами людини, не можна зміцнити безпеку“, — сказав Саліл Шетті.

Amnesty International вже звернулася до суду зі скаргою на дії урядів США і Великобританії з метою припинити невибіркове масове стеження та розпочала кампанію під назвою #UnfollowMe з закликом до урядів забезпечити прозорість у всьому, що стосується масового стеження. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter