У Сумах утримували проти волі і катували людей у приватних “реабілітаційних центрах”

Дата: 11 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Прокуратура міста Суми виявила два так звані “реабілітаційні центри”, в яких проти волі утримували і катували людей із наркотичною та алкогольною залежністю.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

“Встановлено, що групою осіб створено так звані реабілітаційні центри для лікування та реабілітації відповідної категорії громадян, у яких окремі особи утримувалися проти власної волі. За перебування в такому закладі організатори отримували від “пацієнтів” або їхніх родичів від 5 до 10 тис. грн щомісяця”, – йдеться в повідомленні.

8 вересня в рамках кримінального провадження прокуратурою спільно з поліцією було проведено 13 санкціонованих обшуків за місцем проживання кураторів і персоналу у двох “реабілітаційних центрах”, які розміщені в приватних будинках на околиці м. Суми.

В одному “центрі” проходили нібито курс реабілітації від наркотичної та алкогольної залежності 17 людей, в іншому – 14. Під час обшуків виявлено та вилучено грошові кошти, документи, препарати, заборонені у вільному обігу, та інше.

“У даний час з’ясовуються всі обставини, за яких потерпілі потрапили у “центри”, умови їх нібито реабілітації, а також застосування до них фізичного або психологічного насильства. Вирішується питання про затримання куратора і трьох співробітників “реабілітаційного центру” в порядку ст. 208 КПК України”, – додають в прокуратурі.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено за ч. 2 ст. 127 (катування) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) КК України.

Санкція найтяжчої статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.

 Нагадаємо, у Дніпрі правоохоронці виявили “реабілітаційний заклад”, де утримували 11 людей проти їхньої волі.

На Чернігівщині СБУ спільно із Генеральною прокуратурою 30 березня викрили протиправну діяльність організованої злочинної групи, що діяла під прикриттям центру з реабілітації наркозалежних та незаконно позбавляла людей волі.

Організатори “бізнесу” приймали замовлення на примусове “лікування” у так званому реабілітаційному центрі людей, які, на думку їхніх родичів чи знайомих, страждають від наркотичної, алкогольної або іншої залежності.

У результаті спецоперації співробітники СБУ звільнили понад 200 незаконно утримуваних людей, які підтвердили факти катування та нанесення їм тяжких тілесних ушкоджень. Також затримано 22 наглядачів, у тому числі трьох осіб, які виконували організаторські функції.

У справі йдеться про православний реабілітаційний центр – Центр ресоціалізації наркозалежної молоді в честь ікони Божої Матері “Семистрільна”, що працював у селі Косачівка Козелецького району Чернігівської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter