У суді по справі Майдану експерти розказали, як знайшли кулі “Беркуту”

Дата: 26 Липня 2016
A+ A- Підписатися

На засіданні суду по справі п’яти беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей на Майдані, експерти з балістики пояснили, чому експертизи куль дали різні результати.

Як передає УНІАН, сьогодні в ході засідання Святошинського районного суду Києва були допитані експерти з балістики двох науково-експертних установ, які проводили експертизу куль в рамках досудового розслідування цієї справи.

Експерти пояснили, чому в результаті експертизи куль, проведеної у січні 2015 року, не знайшли відповідності цих куль зброї, що була закріплена за спецротою “Беркуту”, а експертиза, проведена у грудні того ж року, таку відповідність виявила.

Експерти розповіли, що перша експертиза здійснювалася шляхом порівняння фотографій куль після контрольного їхнього відстрілу у 2012 році з кулями, вилученими на місці злочину. А оскільки автоматизована система АІС працює в 2D форматі, то порівнює лише пласкі зображення, не враховуючи фактуру досліджуваного матеріалу. Тому експертами було прийнято рішення, в результаті звернення слідчих органів, щодо проведення ще однієї експертизи – дослідження куль в ручному режимі класичним способом шляхом вивчення куль експертами під мікроскопом.

І саме ця методика, яка, за словами експертів, є більш досконалою, виявила збіги між зброєю та кулями.

Як відомо, 21 червня прокурори у справі екс-”беркутівців” оприлюднили у Святошинському райсуді результати експертизи, згідно з якими два із 12 ідентифікованих автоматів належали екс-”беркутівцям” Олександру Зінченку та Павлу Аброськіну, із них 20 лютого 2014 року було вбито трьох учасників Євромайдану і двох поранено.

Адвокати колишніх “беркутівців” звернулися до суду з вимогою визнати неналежними балістичні експертизи куль. Адвокати вказували на розбіжність даних експертиз щодо одних і тих самих куль, а також щодо неналежного опломбування куль експертами.

Генпрокуратура у 2014 році передала до суду кримінальне провадження проти екс-“беркутівців” Олександра Зінченка та Павла Аброськіна,  яких підозрюють у вбивстві 39 активістів Майдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в центрі Києва.

10 лютого 2016 року  ГПУ направила до суду кримінальне провадження проти ще трьох екс-“беркутівців” – Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського, яким інкримінується вчинення теракту, перевищення службових обов’язків, навмисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter