У США темношкірий активіст став лідером неонацистської організації, щоб знищити її

Дата: 04 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Темношкірий активіст та за сумісництвом новий лідер Націонал-соціалістичного руху США Джеймс Гарт Стерн заявив, що працює над розпуском організації.

Історію Стерна, яка, як зазначають журналісти, більше схожа на сюжет голлівудського фільму, розповідає Sky News.

Члени націонал-соціалістичного руху на одній зі своїх акцій 

Націонал-соціалістичний рух США – політична партія неонацистського спрямування зі штаб-квартирою в Детройті. Її заснував ще у 1970-х роках відомий у країні діяч Джордж Рокуел. Чоловік був одним з лідерів руху, який сповідував неонацизм, у післявоєнній Америці. З того часу члени руху активно виступали проти міграції, мусульман, надання прав темношкірим американцям та ЛГБТ-людям. Інколи на свої акції вони проходили з прапорами зі свастикою.

Останніми роками американські медіа почали говорити про рух у прив’язці до подій у Шарлотсвілі, які назвали маршем “Об’єднаних правих”. Тоді неонацисти вийшли з факелами в центр міста та спричинили сутички з опонентами. Подію засудили політики США як з Демократичної партії, так і з Республіканської.

Сутички в Шарлотсвілі 

У січні цього року стало відомо, що рух очолив 54-річний темношкірий активіст Джеймс Гарт Стерн. Досі достеменно не відомо, як саме він став лідером НСР, проте сам чоловік розповів, що домігся цього, коли відбував тюремне покарання з колишнім головою угруповання. Невідомим способом Стерн отримав від нього право власності на землю та інші документи.

Одразу після свого офіційного призначення активіст спробував заборонити організацію; він подав прохання, щоб суд визнав її екстремістською.

Джеймс Гарт Стерн

“Я особисто прагну викорінити ку-клукс-клан і націонал-соціалістичний рух, які володіють занадто багатьма привілеями в цій країні”, – коментував він свій вчинок.

Самі журналісти зазначають, що історія Стерна більше схожа на сюжет голлівудського фільму “Чорний куклукскланівець” режисера Спайка Лі. За сюжетом головний герой проникає в місцеве угрупування ку-клукс-клану і завойовує довіру нових друзів настільки, що йому пропонують очолити одне з відділень організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter