У східному Алеппо урядові сили стратили 82 цивільних – ООН

Дата: 13 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

В Офісі ООН з прав людини заявили, що отримали повідомлення про те, що сирійські урядові сили вбили щонайменше 82 мирних жителя, коли увійшли в останні райони східного Алеппо, що контролювалися сирійською опозицією.

Про це повідомив прес-секретар Офісу ООН з прав людини Руперт Колвілл, передає ВВС.

Колвілл заявив про те, що згідно даних, які вони отримали, урядові війська заходять в будинки і вбивають мирних жителів “на місці” на території, яку колись контролювала сирійська опозиція.

За його словами, 11 жінок та 13 дітей були серед тих, кого розстріляли у чотирьох кварталах східного Алеппо.

Колвілл повідомив, що Офіс ООН з прав людини отримав інформацію про вбивства напередодні пізно ввечері та додав, що невідомо точно, коли це сталося.

Водночас, агентство ООН з прав дитини цитує лікаря, який говорить  про те, що корпус будівлі із сотнею безпритульних дітей перебував під сильним вогнем.

За даними Al Jazeera, місцеві жителі заявляють, що урядові війська стратили десятки мирних жителів за можливі зв’язки з сирійською опозицією. Проте ця цифра поки що не може бути перевірена.

Місцеві медіа також ширять інформацію про те, що цивільних людей виставляли у лінію та розстрілювали у масових стратах, повідомляє Mirror.

Так, видання Aleppo24, яке позиціонує себе як незалежне джерело новин, стверджує, що був принаймні один випадок, коли дітей спалили заживо.

Армія Асада майже захопила Алеппо, який був центром збройного конфлікту протягом 4 років. Однак тепер близько 100 тисяч людей бояться, що стануть жертвами репресій очільника Сирії. Повідомляється, що люди ховаються в зоні, яка завширшки не більше 12 квадратних км, й вони закликають ООН полегшити їхній перехід до безпечної зони.

Багато людей пишуть у соціальних мережах останні повідомлення із закликом про допомогу.

Так, активістка Ліна Шами, яка перебувала всередині Алеппо, розмістила відеозвернення у Twitter, сказавши: “Усім, хто мене чує. Ми можемо стати жертвами геноциду в оточеному місті Алеппо. Це може бути моє останнє відео”.

Також група сирійських добровольців “Білі Каски”, представники служби екстреного реагування, опублікували пристрасне повідомлення з благанням ООН втрутитися у те, що відбувається в Алеппо.

“Бомби падають, поки ми це пишемо. Роками наші гуманітарні волонтери працювали, аби рятувати життя людей Алеппо: оперували у підземних шпиталях, рятували цілі родини, поховані під уламками і, ризикуючи життям, документували щоденні військові злочини, вчинені режимом Асада та його союзником Росією. Більше ми не можемо нічого зробити. Тепер ми зі 100 тисячами цивільних осіб опинилися в районі п’яти квадратних миль під постійним бомбардуванням, що не закінчується. В одній будівлі ховається до 500 людей. Люди днями перебувають під землею”, – написали “Білі шоломи”.

У своєму листі вони також закликали міжнародну спільноту надати їм безпечний коридор для виходу з території зі 100 тисячами людей. За їхніми словами, якби їм надали кілька десятків автобусів та вантажівок, вони могли б евакуюватися за 24 години. Водночас вони вимагають гарантій на безпечний вихід з території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter