У Швеції мусульманка виграла справу про дискримінацію через рукостискання

Дата: 16 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Шведський суд із трудових спорів постановив, що мусульманка, співбесіда з якою була перервана через її відмову тиснути руку колегам-чоловікам з релігійних причин, зазнала непрямої дискримінації.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Local.

24-річну жінку викликали на співбесіду до компанії, яка працює над усним перекладом по телефону або відеозв’язку. Під час зустрічі вона відмовилася потиснути руку одному з інтерв’юерів-чоловіків, а тому він закрив зустріч.

На ситуацію звернув увагу Омбудсман країни, який подав до суду через непряму дискримінацію.

“Компанія визнала, що вважає мізофобію та аутизм законними причинами для того, щоб не тиснути руки, але заявила, що її політика закликає співробітників ставитися до всіх колег однаково, незалежно від їхньої статі. Відмова від рукостискання з колегами протилежної статі суперечить цій політиці”, – повідомляють медіа.

Ця політика, на думку компанії, не є дискримінаційною стосовно мусульман у цілому, оскільки більшість мусульман обмінюються рукостисканнями як з чоловіками, так і з жінками. При цьому сама жінка стверджувала, що в ситуаціях, коли присутні і чоловіки, і жінки, вона вітає жінок однаково – посміхаючись і рухаючи однією рукою до серця, – щоб чоловіки не відчували себе ображеними.

“Розуміння релігійних причин, за якими вона віддає перевагу такому вітанню, означає, що “немає підстав сприймати його як таке, що принижує гідність, або як несприйняття, і тому воно не повинно призводити до конфліктів на робочому місці”, – йдеться в постанові суду.

Також у постанові нічого не сказано про те, що жінка “не зможе працювати на ґендерно рівній роботі або що її релігія буде створювати перешкоди або труднощі на роботі чи в бізнесі”.

Суд розкритикував політику ізоляції тих людей, які тлумачать Іслам так само, як і жінка, але зазначив, що роботодавець не мав наміру дискримінувати її. При цьому постановив, що жінка повинна отримати компенсацію в розмірі 40 тис. крон (приблизно $4,3 тисячі).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter