У Сербії безвісти зник журналіст-розслідувач Стефан Цветкович

Дата: 15 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Комітет захисту журналістів закликав владу північної провінції Воєводина в Сербії вжити необхідних заходів, аби знайти зниклого незалежного журналіста Стефана Цветковича. 

Про це йдеться в заяві організації. 

Журналіст Стефан Цветкович

За даними місцевих правоохоронців, журналіст зник уночі 13 червня неподалік Белграда. Вони знайшли машину батька журналіста припаркованою з відкритими дверима, увімкненим двигуном та фарами. Поліція знайшла також його годинник. Мобільний телефон журналіста відключений. 

У заяві поліції, яку цитує видання Blic йдеться, що поліцейські наполегливо розшукують журналіста. У міністерстві внутрішніх справ Сербії кажуть, що задіяли кілька десятків представників спеціальної поліції, кінологів та два гелікоптери. 

“Ми вкрай занепокоєні долею Стефана Цветковича і вважаємо сербську владу відповідальною за безпечне повернення журналіста”, – заявив представник Комітету із захисту журналістів у Європейському союзі Том Гібсон. 

Цветкович кілька разів заявляв, що йому погрожують невідомі. Він переважно писав про причетність політичних діячів до корупційних скандалів.

Останнім часом журналіст розслідував убивство лідера косовських сербів Олівера Івановича. Чоловіка розстріляли в січні з автомобіля, що рухався, повідомляє видання Balkan Insight. Це ЗМІ також повідомляє, що журналіст під час прес-конференції в лютому оприлюднив фотографії людей, які начебто причетні до вбивства лідера косовських сербів. Окрім цього, він заявив, що “вбивцям заплатили 40 тисяч євро”. Однак при цьому він не уточнив імен замовника та вбивць. 

Комітет із захисту журналістів нагадує, що Стефан Цветкович у 2007 році, коли обіймав посаду редактора незалежної телерадіоорганізації TNT у місті Бела-Црква, отримав два анонімні телефонні дзвінки з прихованих номерів.

У 2008 році на нього напав невідомий, коли журналіст обідав у ресторані. Цветкович пов’язував напад із сюжетом, який вийшов в ефір телеканалу, повідомляє неурядова організація SEEMO. У 2015 році ця ж організація повідомила, що зловмисники “зруйнували автомобіль журналіста”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter