У Саудівській Аравії жінкам почали видавати водійські права

Дата: 05 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Генеральне управління дорожнього руху Саудівської Аравії почало видавати водійські права жінкам.

Про це повідомило Associated Press.

Заборона керувати автомобілем для жінок діяла в Саудівські Аравії з 50-х років минулого століття. У країні притримуються ваххабізму, який наказує вірити так, як вірили перші послідовники пророка Мохаммеда. Через це жінкам забороняється працювати разом з чоловіками, знаходитись із ними в громадському транспорті, а їхні покази в суді вважаються менш вагомими.

Ще в 1990 році саудівські жінки почали протестувати проти заборон. Одного разу понад 40 жінок проїхались вулицями міста Ер-Ріяд, після чого їх затримали та відпустили на поруки родичів. У вересні минулого року король Саудівської Аравії Салман оголосив, що з червня 2018 року місцеві жінки зможуть отримувати водійські права й законно сідати за кермо.

Не дивлячись на це, за останній рік мінімум 10 жінок було затримано за керування автомобілями, а через обкладинку глянцевого журналу Vogue Arabica, де була зображена за кермом авто принцеса Хайфі бен Абдалла аль-Сауд, головна редакторка потрапила під шквал критики.

Обкладинка Vogue, де зображена принцеса Хайфі бен Абдалла аль-Сауд

Учора, 4 червня, водійські права в Саудівській Аравії видали першим 10 жінкам. За даними медіа, всі вони вже давно мають водійські посвідчення Великобританії, Лівану та Канади. Повністю зняти заборону на керування автомобілем влада пообіцяла до кінця місяця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter