У Рубіжному соцслужба просить шпигувати за сусідами-переселенцями

Дата: 11 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

У Рубіжному Луганської області на під’їздах розклеюють списки переселенців, які проживають в цих будинках, і просять місцевих жителів перевіряти, чи дійсно ці люди там живуть і повідомляти, якщо ні.

До того ж списки розмістили із зазначенням персональної інформації переселенців.

У зверненні до жителів багатоквартирних будинків, соцзабез просить перевірити чи дійсно тимчасово переміщені особи проживають за вказаними адресами. І в разі, якщо господарі квартир не давали дозвіл на проживання переселенців, повідомляти про це в каб № 5 соцзабезу Рубіжне Луганської області, пише m-varta.org.ua.

Тимур Адарацький, заступник голови організації  Громадська Служба Правової Допомоги” повідомив, що подібні факти є грубим порушенням закону “Про захист персональних даних”.

“Чиновники управління соціального захисту без згоди переселенців поширюють інформацію про їхнє місце проживання. До того ж згідно зі ст. 8 ч. 2 ЗУ “Про захист персональних даних” переселенці як суб’єкти персональних даних, повинні були отримати інформацію від соцзабезів про їх намір вивішувати цю інформацію в публічних місцях і отримати на це згоду. У нашу організацію вже звернулося 5 переселенців, які повідомили, що подібної згоди не давали і були дуже здивовані і розчаровані, коли їхні персональні дані стали надбанням громадськості”, — каже Адарацький.

Керівник Луганського обласного представництва ВГО “Громадянська Мережа ОПОРА” Олексій Кормілецький вважає, що подібні заклики до місцевих жителів щодо відстеження місць проживання переселенців і публікація списків з персональною інформацією дуже небезпечний прецедент, який може привести до негативних наслідків. Адже замість того, щоб допомогти переселенцям інтегруватися в місцеву громаду, влада фактично сприяє формуванню нетолерантного ставлення у місцевих жителів до даної соціальної групи.

“Давайте завтра вивісимо списки матерів одиначок з персональною інформацією і будемо закликати городян перевіряти інформацію чи дійсно вони живуть одні. А можна ще розмістити інформацію про інвалідів і закликати місцевих жителів перевіряти інформацію чи не симулюють вони. А може ще публічно розмістимо адреси хворих на ВІЛ / туберкульоз?”, – обурюється Кормілецький.

На його думку, державні органи, на яких покладено функцію здійснювати дані перевірки, повинні самостійно це робити, не принижуючи переселенців як соціальну групу.

Він обіцяє ініціювати звернення в правоохоронні органи від імені організації, якщо подібна практика продовжиться.

“З нашої точки зору, подібна діяльність чиновників підпадає під дії, спрямовані на розпалювання ворожнечі, на приниження честі та гідності або образа почуттів громадян за ознакою їх місця проживання (ст. 161 Кримінального кодексу України)”, — зазначив Кормілецький.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter