У Росії пропонують відмовитися від пріоритету міжнародного права

Дата: 24 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін запропонував виключити з Конституції норми міжнародного права.

Про це він заявив в інтерв’ю “Російській газеті“. За його словами, незгода з тлумаченням Конвенції про захист прав людини та основних свобод, постанов Європейського суду з прав людини має місце і в практиці європейських держав. Зокрема, він навів приклади Німеччини, Італії, Австрії та іншиї країн.

На його думку, ЄСПЛ “без достатніх підстав абсолютизує значення міжнародного права при розгляді конкретних справ“, через що виникають гострі правові колізії.

Бастрикін стверджує, що не враховується криміногенна обстановка в тій чи іншій країні, загальний рівень злочинності, ставлення суспільства до небезпечних злочинів, і через це Європейський суд виносить рішення, в яких визнає надто жорсткими заходи примусу до обвинуваченого, не враховуючи при цьому інтереси потерпілих.

Нагадаємо, раніше Конституційний суд РФ вирішив, що при перегляді справи за новими обставинами він тепер буде самостійно визначати, наскільки винесене Європейським судом рішення відповідає російській Конституції. Тобто фактично визнав пріорітет російського законодавства над європейським.

Як відомо, у Раді Безпеки ООН до кінця липня відклали розгляд питання про створення трибуналу по справі малайзійського “Боїнга”, збитого на Донбасі ймовірно проросійськими бойовиками з зенітного комплекса “Бук”, наданого російськими військовими. В українському МЗС зазначають, що це питання будуть порушувати, незважаючи на спротив Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter