У Росії низку організацій хочуть перевірити на “небажаність”

Дата: 26 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Депутат Держдуми РФ просить Генеральну прокуратуру провести перевірку п᾽яти неурядових організацій і з᾽ясувати, чи становлять вони небезпеку.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, депутат Держдуми Росії від ЛДПР Віталій Золочевський подав відповідний запит 25 травня. Він просить перевірити Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International і фонд “Меморіал”.

У разі виявлення і підтвердження такої інформації депутат просить визнати ці організації “небажаними на території Росії”.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким “небажаною” може бути визнана неурядова організація, “що становить загрозу основам конституційного ладу, обороноздатності і безпеки держави”. Рішення щодо цього ухвалює генеральний прокурор Росії або його заступники за погодженням з МЗС.

У Держдепартаменті США висловили занепокоєння ухваленням цього закону, “що дозволяє уряду заборонити діяльність “небажаних іноземних або міжнародних організацій” в Росії та запровадити кримінальну відповідальність за будь-яку “співпрацю” з групами такої категорії”.

Нагадаємо, у січні керівництво Державної класичної академії імені Маймоніда вирішило виселити московський центр і фонд “Голокост” із займаних приміщень. При цьому жодних порушень експлуатації та умов договору, за яким приміщення було передано в безоплатне користування, Роскоммайном виявлено не було. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter