У Росії можуть арештувати через цивільний шлюб та відсутність житла

Дата: 22 Червня 2015
A+ A- Підписатися

У Росії можуть ухвалити рішення про арешт з таких причин, як проживання не за місцем прописки або наявність іноземних друзів у Facebook.

Як пише “Знак” з посиланням на “Нову газету”, обвинувачені розповідають, що серед аргументів, за якими люди опиняються в СІЗО, може бути те, що обвинувачений проживає не за місцем прописки або не має житлової площі в Росії. В одному з випадків слідство подавало клопотання про арешт підсудного на підставі того, що він перебуває в цивільному шлюбі, в іншому – через те, що обвинувачений “має іноземних друзів у Facebook”.

“Обвинувачений до його взяття під варту вів прихований спосіб життя. Зокрема, керував автомобілями, зареєстрованими на його знайомих і родичів“, – йдеться у ще одній підставі для арешту.

В одному з випадків слідчий мотивував необхідність продовження арешту “великим обсягом справи, яку принтер не встигає друкувати”. Крім того, арешт обґрунтовують такими причинами, як “свій закордонний паспорт зберігає не за місцем проживання”, “володіє достатньою фінансовою забезпеченістю“, “регулярно виїжджав за кордон як у службових питаннях, так і в приватному порядку“.

Як відомо, в Росії арешт найчастіше обирається в якості запобіжного заходу. Закон вимагає обґрунтувань того, що підозрюваний чи обвинувачений “сховається” від слідства і суду, “продовжить займатися злочинною діяльністю”, буде “загрожувати” свідкам і “знищить докази”.

Нагадаємо, російський активіст Олексій Вєтров, якому відмовили в статусі біженця у Україні, поділився досвідом взаємодії з української міграційною службою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter