У психоневрологічних інтернатах порушують умови утримання

Дата: 10 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Після аналізу нормативних актів, що стосуються діяльності психоневрологічних інтернатів, правозахисники рекомендують здійснювати навчання персоналу міжнародним стандартам прав людини.

На офіційному сайті Української Гельсінської спілки з прав людини оприлюднено висновки за результатами громадської експертизи діяльності Міністерства соціальної політики України, що була проведена спілкою. Метою експертизи є дослідження умов утримання та дотримання прав людини у психоневрологічних інтернатах України.

Посилаючись на доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та дослідження неурядових організацій, доводиться констатувати порушення прав підопічних психоневрологічних інтернатів, які, в тому числі, спричинені діями адміністрації закладів або в окремих випадках – чинною нормативно-правовою базою, тобто, є системними. Особливе занепокоєння викликає становище підопічних психоневрологічних інтернатів на території проведення антитерористичної операції“, – зазначають правозахисники.

Після проведення експертизи нормативних актів експерти дійшли висновку, що права людини не є визначальними як для діяльності інтернатних закладів, так і, керуючись положенням, для Міністерства соціальної політики загалом. Чинне типове положення про ПНІ (так само, як і проект нового положення) робить можливим системне порушення права на вибір місця проживання та включення до місцевої спільноти, адже у разі потреби у стаціонарному догляді особа з інвалідністю неминуче підлягає сегрегації.

Також правозахисники з’ясували, що персонал не зобов’язаний надавати підопічним інформацію щодо реалізації прав людини та проходити навчання стандартам прав людини; фактична відсутність персоналу, який відповідав би за реабілітаційний напрям, спричиняє ще більшу деградацію особистості підопічного, а відсутність відновлювальних програм перекреслює його потенційні можливості повернутись до громади.

Правозахисники пропонують регламентувати забезпечення підопічних реабілітаційними та соціальними послугами, навчання необхідним соціальним навичкам, додавання у штат психолога та соціального працівника, забезпечення місць для усамітнення підопічних, проведення санітарно-гігієнічних процедур без присутності сторонніх, умов для зберігання особистих речей, допомоги у здійсненні контактів із родичами та близькими, забезпечення релігійних обрядів та участі у культурних заходах, а також здійснювати навчання персоналу інтернатів міжнародним стандартам прав людини. 

Нагадаємо, після здійснення працівниками Секретаріату Уповноваженого спільно з представниками громадських організацій моніторингового візиту до установ Івано-Франківщини з’ясувалося, що на харчування та медикаменти для психоневрологічних інтернатів з обласного бюджету взагалі не виділяються кошти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter