У Полтаві антисеміти спаплюжили пам’ятники жертвам нацизму

Дата: 23 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

У Полтаві невідомі спаплюжили пам’ятники жертвам нацизму, намалювавши на них антисемітські карикатури.

Зокрема, на пам’ятнику «Скорботна мати» у Пушкарівського парку вандали намалювали карикатурного чоловіка на шибениці з підписом “Вальцман”, передає “Євроазіатський єврейський конгрес”.

У роки окупації на місці меморіалу були розстріляні близько 15 тис. євреїв, а також тисячі інших мирних громадян, учасників підпілля і радянських військовополонених.

В 1967 тут встановили пам’ятник жертвам цих злочинів. 

Раніше на пам’ятник вже скоювали напад антисеміти. Акти вандалізму мали місце в 2001, 2010 і 2013 рр., Останній раз – в січні 2014 р. 

Однак жодного разу наруга над меморіалом не мала політичного характеру. Нагадаємо, «Вальцманом» недоброзичливці-антисеміти називають президента України Петра Порошенка (бо це його начебто “справжнє” прізвище), причому його використовують як російські сепаратисти, так і маргінальні ультраправі групи.

Аналогічний “витвір” з’явився також на встановленому уже за незалежності пам’ятнику жертвам Голокосту. Синьою фарбою антисеміти замалювали напис на меморіалі, а жовтою знову намалювави стилізоване зображення шибениці з чоловічком та підписом «Вальцман».

Написи уже зафарбували співробітники єврейського благодійного фонду «Хесед».
 
Активісти припускають, що ті самі люди могли залишити у центрі міста зображення шибениці з «Вальцманом» і написи «смерть жидам».

Нагадаємо, в кінці вересня у Бабиному Яру в Києві відбулись пам’ятні заходи, присвячені вшануванню жертв розстрілів під час окупації. Тоді близько 34 тисяч євреїв, ромів, українців, представників інших національностей були вбиті тільки за те, що хтось визначив їх “іншими”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter