У Польщі націоналісти знищили пам’ятник воякам УПА в селі Грушовичі

Дата: 27 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

У Польщі представники націоналістичних організацій 26 квітня розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам’ятник воякам УПА.

Акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно, і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об’єднання українців у Польщі (ОУП), яке прийняло заяву з цього приводу, передає Укрінформ.

“26 квітня сталася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві – розбір залишків українського місця пам’яті в селі Грушовичі, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам’яті було зруйновано невідомими вандалами, а нинішня акція здійснена “групою активістів”, в якій участь взяв війт гміни Стубно, а патронат взяла на себе політична партія “Національний рух””, – йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що організатори провокації не приховують, що їх метою є перешкоджання відзначенню 70-ї річниці акції “Вісла”, тобто депортації 140 тис. українців з рідних земель південно-східної Польщі на північ і захід.

В об’єднанні нагадали, що безкарність і відсутність реакції польської держави на дії “невідомих зловмисників” упродовж 2015-2016 років лише заохочують зловмисників в Польщі та Україні до таких провокацій.

“На жаль, так і сталося. Безкарність робить сміливішими. Тому ті, хто прагне підпалити польсько-український кордон, за кожним разом роблять крок уперед”, – йдеться в заяві ОУП.

У ній наголошується, що настав час аби польський уряд і підлеглі йому служби правопорядку і безпеки здійснили рішучі кроки.

“Звертаємося з пильним закликом до пані прем’єра Беати Шидло, аби вона сприйняла цю справу як пріоритетну для забезпечення громадського спокою у країні”, – йдеться в заяві.

У ній також є заклик до польської громадської думки “не піддаватися на антиукраїнські провокації” і не погоджуватися на “плюндрування могил, розпалювання ненависті на національному грунті, а також приниженні осіб інших національностей”.

Як інформує portalprzemyski.pl, війт гміни Стубно Януш Слабіцький заявив, що пам’ятник усунуто в рамках громадської ініціативи, оскільки він псував естетичний вигляд кладовища, був нестабільний, а відтак небезпечний для оточення. Крім того, він заявив: “Якщо глибоко копати, то можна викопати якісь людські останки. У майбутньому це буде місце для поховання”. За інформацією видання, елементи розібраного пам’ятника можуть бути використані в будівництві.

Водночас в МЗС України назвали провокацією демонтаж пам’ятника воїнам УПА.

“В Україні обурені демонстративними і зухвалими діями щодо українського пам’ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля. Це відверта провокація в переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції Вісла – очевидно з метою відвернення уваги від цієї сумнозвісної дати. Нашим спільним інтересом є спокійно врегулювати цю ситуацію комплексно в правовому полі, щоб у подальшому не було дій подібного роду”, – йдеться у коментарі українського МЗС щодо інциденту.

Міністерство звернеться до польської сторони за офіційними роз’ясненнями та планує узгодити подальші кроки стосовно легалізації усіх місць поховань як на території Польщі, так і в Україні.

У коментарі нагадують, що належна опіка пам’ятників на державному рівні має забезпечуватися відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам’яті 1994 року.

Днями у Варшаві заплановані двосторонні консультації за участю керівництва Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій, яка відповідальна за реалізацію вищезгаданої угоди.

Нагадаємо, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам’яті. В жодному випадку зловмисників не було затримано. У багатьох випадках інформація про це першою з’являлася на проросійських сайтах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter