У ПАРЄ закликали скасувати е-декларування для українських активістів

Дата: 27 Червня 2018
A+ A- Підписатися

ПАРЄ висловила глибоку стурбованість із приводу обмежень, що накладаються на діяльність неурядових організацій в кількох державах-членах Ради Європи, а також закликала Україну скасувати е-декларування для активістів.

Про це повідомляє прес-служба парламентської асамблеї.

Парламентарі закликали держави-члени Ради Європи забезпечити сприятливе середовище для громадянського суспільства.

“Україна має відхилити запропоновані нещодавно законопроекти, які зобов’язують неурядові організації надавати додаткові відомості щодо фінансової звітності, якщо вони не будуть змінені відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії”, – зауважили вони.

В одному кейсі з Україною члени ПАРЄ згадали й Румунію.

Також в асамблеї закликали Угорщину переглянути пакет законів “Стоп Сорос”, нещодавно ухвалених парламентом, який обмежує свободу активістів, що працюють із біженцями та мігрантами.

ПАРЄ висловила стурбованість щодо закону про іноземних агентів, який діє в Росії.

“Асамблея, як і раніше, стурбована здійсненням так званого “закону про іноземних агентів” та “закону про небажані організації”, що призвело до закриття десятків організацій, які отримали іноземне фінансування. Також припинили діяльність міжнародні та іноземні донорські організації, які підтримували діяльність російських неурядових організацій”, – підкреслили в заяві.

Висловили стурбованість також через велику кількість об’єднань та фондів (близько 1600), які були закриті через закони, ухвалені в умовах надзвичайного стану в Туреччині.

“Турецька влада повинна забезпечити, щоб закриті неурядові організації мали ефективний засіб проти рішення щодо їх остаточного закриття, і переглянути заходи, що обмежують свободу об’єднань, зборів і вираження думок”, – закликали парламентарі.

У висновках ПАРЄ закликала держави-члени скасувати або внести зміни до національних законодавств, які перешкоджають вільній та незалежній роботі неурядових організацій, і забезпечити одержання та використання як місцевого фінансування, так і іноземного без зайвих перешкод.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter