У Москві відпустили українську журналістку, затриману на акції #FreeSavchenko

Дата: 11 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Під час акції на підтримку української льотчиці Надії Савченко біля московського СІЗО затримали 8 людей, зокрема і журналістку “Української правди” Анастасію Рінгіс.

Сьогодні, 11 травня –  день народження української льотчиці, члена ПАРЄ Надії Савченко, що утримується у московському СІЗО. Їй інкримінують причетність до вбивства російських журналістів у Луганській області та незаконний перетин кордону, хоча адвокати і сама Савченко стверджують, що її викрали на Донбасі та незаконно перевезли до Росії.

Як пише “Українська правда“, у Москві, під стінами СІЗО “Матросская тишина”, де утримується незаконно ув’язнена Надія Савченко, сьогодні близько 15 людей зібралися на акцію #FreeSavchenko. Про проведення заходу місцеву владу було повідомлено.

Одна з організаторів акції Ірина Калмикова розгорнула плакат на підтримку льотчиці, після чого до неї підбігли працівники поліції та відвели до автозаку. Також згодом затримали одну з постійних учасниць акцій на підтримку Надії Савченко Марію Рябікову.

За даними ОВД-Інфо, біля СІЗО було також затримано учасників акції Віру Лаврєшину, Володимира Іонова, Альону Корольову, Анастасію Мельникову, Хабита Погосяна.

Крім того, затримали кореспондента видання “Грані. Ру” Андрій Новічкова, журналіста “Открытой России” Філіпа Кірєєва та журналістку “Української правди” Анастасію Рінгіс. Згодом її відпустили. Телефоном вона повідомила, що у відділку поліції з нею провели “бесіду” про участь у подібних акціях та сказали, що вона дарма тримала в руках український прапор.

Складали протокол (про порушення), попри те, що у мене було журналістське посвідчення і всі знали, що я не учасник акції, а висвітлюю її.  … Попередили, що якщо буду й далі висвітлювати якісь акції в РФ, маю дотримуватися (місцевих) правил (участі в акціях)“, – зазначила Анастасія.

Як повідомляє “РБК-Україна“, сьогодні у Києві близько 200 людей прийшли на Майдан Незалежності, щоб привітати українську льотчицю з 34-річчям та висловити їй свою підтримку. Люди прийшли з прапорами, фотографіями Савченко та привітаннями, вони скандували “З днем народження!” і “Надя, ми з тобою”. Учасники, що долучилися до всесвітньої акції на підтримку ув’язненої льотчиці, написали їй привітання та слова підтримки до альбому, який згодом передадуть до московського СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter