У Львові незрячі діти зможуть читати у міських бібліотеках

Дата: 25 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Проект “Місто літератури для незрячих” 22 серпня презентував у Львові твори Івана Франка дітям, які мають порушення зору. Книжки будуть передані міським бібліотекам.

Про це інформує портал Gazeta.ua

Казки і оповідання передадуть Львівській спецшколі-інтернату №100 для незрячих дітей і кільком публічним бібліотекам України. Усі твори друкували на прохання дитячих шкіл-інтернатів і самих вихованців.

За всю незалежність України надруковано близько 300 книжок шрифтом Брайля, зазначила авторка проекту, виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО “Українська спілка інвалідів – УСІ” Оксана Потимко.

“Це лише 10-12 книжок на рік. Для дітей, які бачать, у рік друкують 2-3 тисячі книжок”, – зазначила Потимко.

Завдяки проекту видали три твори Франка: “Коли ще звірі говорили”, “Грицева шкільна наука” та “Сойчине крило”. Досі ці твори не мали видання шрифтом Брайля.

“В Україні існував лише один центр друкування рельєфно-крапковим шрифтом — у Києві. Працював від випадку до випадку – фінансується державою і має проблеми з коштами”, – каже Оксана Потимко.

Кожна книга надрукована тиражем у 30 примірників. У книзі є диск з аудіоверсією та електронним варіантом твору.

“Я осліпла за одну секунду, їдучи в трамваї. Не змогла йти клеїти конверти чи плести віники за 150 гривень на місяць. Це принизливо. Як сказав мій знайомий: мала осліпнути, щоб стати трішки кориснішою, ніж була до того. Отримую кайф від того, що зараз роблю. Хоча цього навіть багато незрячих не розуміють. У нас люди після спеціалізованих інтернатів навчені бути споживачами. Вони думають, що їм мають дати. Коли в середовищі незрячих з’являється людина, яка не просить і не западає на кілограм гречки… А коли тебе ще показують по телевізорі та посилають закордон… Все, тобі – капець”, – каже Потимко.

16 вересня в рамках львівського Форуму видавців буде дискусія “Чи потрібна книга Брайля в епоху інформаційних технологій”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter