На Львівщині заклади паліативної допомоги використовуються не за призначенням

Дата: 26 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Моніторингова група Національного превентивного механізму (НПМ) виявила порушення прав людини при наданні паліативної допомоги у Львівській області.

Як повідомили у прес-службі Уповноваженого з прав людини, в рамках моніторингового візиту без попередження монітори відвідали паліативне відділення Олеської районної лікарні (Буський район) і хоспісне відділення з наданням паліативної допомоги Старосамбірської центральної районної лікарні.

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, паліативна допомога – це підхід, що покращує якість життя пацієнтів та членів їхніх сімей у ситуації, пов’язаній із хворобою, що загрожує життю пацієнта, через попередження та послаблення його страждань шляхом лікування болю і полегшення інших фізичних, психосоціальних та духовних проблем.

Заклади, які відвідала моніторингова група, швидше були невеликими будинками для проживання осіб із інвалідністю та літніх людей, аніж закладами, що надають паліативну допомогу.

Крім того, у відділенні при Олеській районній лікарні правозахисники побачили жахливі умови перебування: літні люди лежали на старих ковдрах без простирадл. В однієї жінки усе тіло було покрите червоними плямами, які лущилися і свербіли, а сама жінка лежала на клейонці. У медичній картці хворої не було жодних записів про огляд жінки лікарем, а медичний персонал відділення не зміг дати пояснень щодо діагнозу і допомоги, яка їй надається. Більше того, записи у медичній документації пацієнтів датовані майже на місяць наперед.

Медичні картки у паліативних відділеннях ведуться формально, вони неінформативні, адже поновлюються кожного місяця (щомісяця пацієнтів виписують додому та знову приймають).

Моніторингова група дійшла висновку, що у зазначених закладах відсутнє розуміння персоналом основних функцій паліативного відділення. У регіоні необхідно підвищувати доступність кваліфікованої стаціонарної медичної допомоги онко- та хронічним хворим на останній стадії захворювання у термінальній стадії, натомість зазначені відділення продовжують надавати послуги пацієнтам переважно із хронічними соматичними захворюваннями, які перебувають у відділеннях тривалий час.

За результатами візитів готуються акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які буде направлено до Міністерства охорони здоров’я України та Львівської обласної державної адміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter