У Луцьку з’явились ресторанні меню та газета, друковані Брайлем

Дата: 28 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Волинська газета “Сім’я і дім”, луцьке кафе “Аліса” та броварня “Карабас Барабас” презентували газету та меню шрифтом Брайля.

Презентація друкованих робіт відбулася в Луцьку 28 грудня, пише Волинський інформаційний портал.

За словами координатор “Braille Studio” Віталія Ткачука, незрячі зможуть все більше відчувати себе повноцінними членами суспільства.

“Часто побутує думка, що для чого те меню незрячим, якщо можна запитати офіціанта та й зробити замовлення? Але ми так само ходимо у кафе, у розважальні заклади, тож хочемо не відчувати жодного дискомфорту. Хочемо, аби про нас згадували не лише у день інваліда чи білої тростини, а й у будь-який момент, прийшовши у ресторан, відчувати, що про нас піклуються”, – зауважив Віталій Ткачук.

Він переконує, що з наступного року за особистою домовленістю з міським головою Миколою Романюком мотивуватимуть й інші заклади міста до друку такого ж меню.

Натомість керівники “Аліси” та “Карабасу Барабасу” під час презентації зізналися, що охоче підхопили цю ідею та побажали, аби вона мала своє продовження.

Наголосили координатори заходу і на тому, що сьогодні презентували перші номери газети “Сім’я і дім” шрифтом Брайля. Так, дату виходу тижневика обрали символічну – 27 грудня. Адже саме цього дня видання відзначило свій 20-річний ювілей.

“Ідея видати нашу газету, адаптовану для незрячих людей, виникла тоді, ще коли з’явилася у Луцьку можливість друкувати поліграфію. Тоді ж ми собі подумали, чому не зробити такий собі соціальний проект. Адже ми, як соціально відповідальний бізнес “СІD MEDIA GROUP”, вирішили спробувати таку справу, – розповіла головний редактор видання Наталія Пахайчук. Сьогодні ми раді, що долучилися до такого проекту, тому що мало хто в Україні це взагалі робить. Після нас, сподіваємося, коли й інші побачать, як це робиться, думаю, газет буде більше”.

Тематику першого видання для незрячих здебільшого склали кращі матеріали газети за цей рік. Оскільки газета позиціонує себе як видання, що несе добро людям, тож до неспеціалізованого випуску увійшли матеріали про головні життєві цінності, мотивуючі тексти про людей, які мали життєві проблеми, та як вони з ними справлялися, та про дітей, які самі на себе заробляють у дванадцять років.

Шеф-редактор медіа-холдингу “СІД МЕДІА ГРУП” Ігор Денисевич обіцяє, що й надалі працюватиме у такому напрямку, а зараз же подумують, як зробити аудіоваріант газети, щоб охопити і незрячих, які не читають Брайлем.

Друк меню та газети забезпечило ПрАТ “Волинська обласна друкарня”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter