У Луцьку чиновник дозволив водіям маршруток не пускати матерів з дитячими візками

Дата: 17 Травня 2018
A+ A- Підписатися

У Луцьку начальник управління транспорту та зв’язку міської ради Віктор Кукішев дозволив водіям маршруток відмовляти матерям з візочками у перевезенні.

Про це він заявив під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, передає портал V24.

Реагувати на скарги місцевих жителів, які стосуються водіїв маршруток, за словами чиновника, можуть тільки директори підприємств, де вони працюють, а тому у профільному управлінні міста не мають права карати водіїв маршрутних таксі міста.

На заяву Кукішева одразу ж відреагували його колеги.

“Тобто курити за кермом, матюкатись, хамити він може, а мати має стояти на зупинці, поки якийсь добрий водій її візьме? Почніть щось робити. Для того щоб вирішувати проблему, її треба намагатись вирішувати”, – цитують місцеві медіа члена виконавчого комітету Ігоря Алєксєєва.

Про те, що подібними заявами начальник управління транспорту та зв’язку Луцька дискримінує матерів, розказала в коментарі Центру інформації про права людини експертка Кампанії з протидії дискримінації Саша Свердлова.

“В Україні основний закон, який визначає, що таке дискримінація і яка вона буває, – це закон “Про засади запобігання і протидії дискримінації”, в ньому міститься невичерпний перелік ознак, за якими може відбуватися дискримінація. В переліку є такі ознаки, як “сімейний стан”, “вік”. У сімейний стан входить наявність дитини, а характеристика “вік” стосується самої дитини. Також, якщо транспорт непристосований до дитячого візка, значить і не пристосований до інвалідного візка, що теж порушує закон”, – зазначила вона.

У лютому цього року в постанові Кабміну №176 з’явився пункт про “транспортні засоби, які використовуються для перевезення пасажирів” і те, що вони повинні відповідати вимогам безпеки, комфортності, доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

“Цією ж постановою передбачено поступове покращення умов перевезень із збільшенням у 2019 році кількості пристосованих транспортних засобів до 30 відсотків і до 50 в 2020 році”, – підкреслює Свердлова.

Експертка зауважила: якщо вам обмежують доступ до транспорту чи приміщення через те, що ви з дитиною у візку, ви можете це оскаржувати, посилаючись на закон. Але перед тим завжди доречно спробувати поговорити з власником/розпорядником закладу/бізнесу, щоб пояснити свою позицію і спробувати знайти спільне рішення.

Центр інформації про права людини відстежуватиме ситуацію і відправив інформаційний запит у Міністерство інфраструктури за роз’ясненнями подібних ситуацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter