У листопаді 28 тисяч переселенців з Донбасу повернулися додому

Дата: 11 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Люди повертаються не з політичних причин, а через відсутність державної підтримки в питаннях надання тимчасового житла, роботи та соціальних гарантій.

Як повідомляє сайт Харківської правозахисної групи, про збільшення кількості тих, хто повертається, свідчать офіційні дані контрольних пунктів в’їзду/виїзду (КПВВ) на межі зони АТО.

У громадській організації “Луганське земляцтво” повідомляють, протягом 2015 року кількість людей, що перетинають лінію розмежування в обидві сторони, щомісяця була приблизно однаковою. Тобто люди відвідували своїх родичів та помешкання і поверталися на територію, підконтрольну Україні.

Але з липня ситуація змінилася: під час зменшення інтенсивності боїв почала зростати кількість тих, хто повертається на території самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”.

“Так, протягом липня-листопада 2015 року через КПВВ “Новотроїцьке” на окуповану територію виїхало 545,3 тис. осіб, а повернулося в контрольовану урядом України 469,2 тис. чол. У той же час через КПВВ “Зайцеве” на окуповану територію виїхало 492,9 тис. осіб, а повернулося – 450,1 тис.“, – йдеться у повідомленні.

У листопаді кількість тих, хто повернувся на окуповані території, зросла до 28 тисяч.

Як зазначають у “Луганському земляцтві”, люди повертаються на окуповану територію не з політичних причин, а через матеріальні труднощі, відсутність реальної підтримки з боку держави в питаннях надання тимчасового житла, роботи та соціальних гарантій, достатніх для того, щоб прогодувати свої сім’ї.

Нагадаємо, Центр інформації про права людини повідомляв, що за даними Київського міжнародного інституту соціології кожен четвертий з опитаних переселенців не збирається повертатися додому на постійне місце проживання протягом наступних декількох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter