У липні-серпні влада окупованого Криму ув’язнила за політичними мотивами 9 українців

Дата: 15 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму трохи більше ніж за місяць, у липні та серпні, було винесено 5 політично мотивованих вироків, пов’язаних з позбавленням волі, а також присуджено 6 адмінштрафів за політичними мотивами.

Про це йдеться у заяві громадської організації КримСОС про погіршення ситуації з правами людини у Криму у липні серпні, текст якої переданий Центру інформації про права людини.

“Порушення прав людини окупаційною владою носить демонстраційний характер та здійснюються в рамках системної політики по відношенню до цивільного населення Криму”, – йдеться в заяві.

Автори заяви нагадують, що 8 серпня 2017 року у Сімферополі був затриманий і засуджений до 10-ти діб адміністративного арешту 76-річний ветеран кримськотатарського руху Сервер Караметов, який вийшов з одиночним пікетом під будівлю Верховного суду на підтримку заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

У громадській організації наголошують, що затримання відбувалося з непропорційним застосуванням сили: впродовж з 11-ої години ранку до 4-ої години вечора Караметова тримали в поліцейській машині, не виводили в туалет, не дозволяли приймати їжу та ліки.

Крім того, впродовж судового засідання було порушено цілу низку процесуальних гарантій, включаючи доступ захисників, перекладача, а також незалежне дослідження доказів. За результатами розгляду апеляції вирок був залишений в силі, незважаючи на явно непропорціональний характер покарання. Сьогодні Сервер Караметов вже шостий день знаходиться в СІЗО міста Сімферополь, а його стан здоров’я викликає серйозне занепокоєння.

У КримСОС також повідомили, що 14-го серпня з одиночними пікетами на підтримку Сервера Караметова в різних частинах Сімферополя вийшло 4 літніх чоловіки. Всі вони були затримані разом з іншими активістами та правозахисниками, всього дев’ять осіб були затримані. По відношенню до одного з учасників пікету був складений адміністративний протокол, очікується засідання суду.

КримСОС  підкреслює, що трохи більше ніж за місяць було винесено 5 політично мотивованих вироків, пов’язаних з позбавленням волі. Серед засуджених Еміль Мінасов, який отримав  1 рік 3 місяці позбавлення волі за пост в соціальних мережах. Олексій Стогній по так званій справі “диверсантів” отримав 3 роки 6 місяців позбавлення волі, Руслан Зейтуллаев 15 років позбавлення волі, Володимир Балух 3 роки 7 місяців позбавлення воли і штраф 10 тис. рублів (близько 170 доларів). Редван Сулейманов по справі “диверсантів” отримав 1 рік 8 місяців позбавлення волі і 3,5 мільйона рублів (близько 58 тис. доларів) компенсації шкоди. При винесенні вироку Редвану Сулейманову суд вперше в російській практиці визнав збитком втрачену вигоду, яка була розрахована непрозоро.

Масового характеру набувають адміністративні штрафи за прояв солідарності. У липні адміністративні штрафи від 2 до 10 тис. рублів отримали Рустем Меннанов за згадку Меджлісу в соціальній мережі, Білял Адилов нібито за погрози на адресу поліцейського і Наріман Мемедемінов за присутність під час обшуку у Сейдамета Мустафаєва. Більш того, троє активістів були засуджені до великих штрафів (150 300 тис. рублів) за участь в стихійних зборах біля житла кримських татар, в яких проводяться обшуки і затримання: Осман Бєлялов і Еміль Білялов (штраф за повторну участь в стихійних зборах під час обшуків у сусідів), мешканка Бахчисарайського району Зарема (за проукраїнські пости в Інтернеті). Такі штрафи активісти не можуть виплатити власними коштами, в результаті чого їм загрожує конфіскація майна і позбавлення волі.

Всього за один тиждень серпня відбулися три обшуки в різних районах Криму: 2 серпня у Мамета Куркчі, Радянський район; 9 серпня в місцевого релігійного діяча Умера Емірамзаева, с. Кіровське; 10 серпня в будинку сім’ї Ібрагіма Мірпочаева, с. Новокленове Білогірського району. Обшуки проводилися у форматі спецоперації: правоохоронці заблокували дороги, попереджали присутніх місцевих жителів про відповідальність за “несанкціоноване масове зібрання”, була присутня велика кількість спецтехніки та озброєних співробітників силових структур. В результаті обшуку в Кіровському Умеру Емірамзаеву знадобились послуги служби “швидкої допомоги”.

“Ми розцінюємо останні події як черговий прояв репресивної політики РФ по відношенню до цивільного населення Криму, і порушення основоположних норм міжнародного права щодо прав людини і гуманітарного права”, – йдеться у заяві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter