У криворізькому дитбудинку не вистачає медичних працівників

Дата: 05 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У дитбудинку на Дніпропетровщині не вистачає фахівців з реабілітації, вихованці не можуть користуватися залами, тренажерами та лікувальними ваннами.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, це з’ясувалося під час моніторингового візиту до Криворізького дитячого будинку-інтернату Дніпропетровської обласної ради. Візит здійснили представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з громадськими моніторами.

На час візиту в дитбудинку перебувало 120 вихованців: 69 дітей (із них 29 дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 дітей-сиріт) та 51 підопічний молодіжного відділення. Всі вони мають інвалідність та потребують реабілітації.

Реабілітаційна база інтернату залишилася у будівлі, оренду якої інтернату у 2012 році не продовжила міська рада. Зараз у будівлі розміщено реабілітаційний центр для дітей міста, який фінансується з міського бюджету, а дитячий будинок-інтернат – з обласного. Тому вихованці інтернату не можуть користуватися залами і тренажерами, приймати лікувальні ванни в реабілітаційному центрі. А в самому інтернаті, що розміщено у колишньому приміщенні дитячого садка, для реабілітації змогли виділити лише площу у 8 кв. м.

Кількість фахівців є недостатньою: реабілітацію дітям здійснюють два вчителі-реабілітологи та фахівець з фізичної реабілітації – з розрахунку на сто дітей. Скористатись послугами фахівця з фізичної реабілітації вихованці в середньому можуть раз на два тижні.

На думку моніторингової групи, переважна кількість вихованців, що мають важкі захворювання, більше потребують не реабілітації, а паліативної допомоги й абілітації (системи заходів для опанування навичок самообслуговування). Однак нормативні акти, що регламентували би надання цих послуг, відсутні.

Водночас монітори відзначили, що діти оточені любов’ю і турботою, персонал є кваліфікованим та небайдужим.

У закладі не вирішено проблему зняття і використання частини пенсій та соціальних допомог вихованців і підопічних. Наразі на особистих рахунках у банку накопичилося майже 2 млн. грн. Також під час візиту встановлено, що з жовтня 2014 року працівникам закладу не виплачується індексація заробітних плат.

Стосовно виявлених проблем підготовано акт реагування омбудсмана до Міністерства соціальної політики та Дніпропетровської обласної ради. 

Нагадаємо під час моніторингового візиту з’ясувалося, що у Надвірнянському будинку дитини, що у Івано-Франківській області, хронічно хворим дітям-сиротам з вираженим больовим синдромом не надається доступ до відділення паліативної допомоги. Кімнати дитячого будинку-інтернату перенаселені, діти місяцями не бувають на свіжому повітрі.

Фото: офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter