У Криму трьом затриманим по “справі диверсантів” продовжили арешт до березня

Дата: 03 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У Криму Ленінський районний суд міста Севастополь 30 грудня продовжив термін утримання під вартою для Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова та Володимира Дудки до 8 березня 2017 року.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Раніше Кримська правозахисна група заявляла, що громадяни України, які  були затримані в Криму у період з серпня по листопад 2016 року у справі так званих “українських диверсантів” (Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній), позбавлені волі за політичними мотивами із порушенням фундаментальних прав і свобод, себто є політичними в’язнями.

Нагадаємо, 10 листопада ФСБ відзвітувала про затримання трьох “українських диверсантів”: експертів аналітичного центру “Номос” Дмитра Штиблікова та Олексія Бессарабова, а також кримчанина Володимира Дудки. Суд у Севастополі відправив їх під варту на два місяці. У спецслужбі стверджують, що підозрювані планували диверсійні акти в Криму.

Через чотири дні ФСБ оприлюднила відеозаписи допитів трьох підозрюваних, на яких вони називають себе українськими розвідниками. При цьому безпосередньо про підготовку диверсій на півострові вони не говорять.

21 листопада Київський районний суд Сімферополя на два місяці заарештував ще двох фігурантів справи про підготовку диверсій в Криму Олексія Стогнія і Гліба Шаблія.

24 листопада ФСБ повідомила про затримання за підозрою у державній зраді колишнього військовослужбовця Чорноморського флоту Пархоменка Леоніда. Його затримали в анексованому Росією Севастополі.

У серпні ФСБ оголосила про запобігання в Криму терактам, підготовкою яких нібито займалася українська розвідка. При запобіганні прориву диверсантів, говорилося в заяві спецслужби, загинули російський військовий і співробітник ФСБ.

У справі про підготовку терактів в Криму були арештовані два громадянина України – Євген Панов і Андрій Захтій. У Міноборони заявили, що затримані ніяк не пов’язані з українськими спецслужбами.

За даними правозахисників, Панова катували кілька днів, після чого він обмовив себе на відео, записаному спецслужбами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter