У Криму швидкі офіційно можуть не приїжджати до людей, старших за 70 років

Дата: 05 Травня 2016
A+ A- Підписатися

У Криму погіршується ситуація з доступом до меддопомоги. Жителі півострова скаржаться на черги у лікарнях, на рівень обслуговування, на брак ліків, хамство персоналу та бюрократію.

Про це повідомляють монітори Кримської правозахисної групи (КПГ). 

Іноді людям доводиться чекати до 2 тижнів, щоб потрапити до дільничних терапевтів у поліклініках або здати аналізи. 

Черга до поліклініки у Севастополі, Фото: КПГ

За інформацією жителя Керчі, він 23 квітня звернувся до міської лікарні №2 за талончиком на прийом до дільничного лікаря Іванової. Однак талончик йому видали тільки на 5 травня. В міській поліклініці №1 Керчі іншому керчанину з температурою вище 38 градусів в черзі до терапевта довелося чекати більше трьох годин.

“Викликати швидку додому теж нереально, просто не їдуть або телефон зайнятий! Люди за місце в черзі готові швидше добити хворого, ніж пропустити”, – розповів кримчанин. 

За словами моніторів КПГ, лікарі мають низьку мотивацію до роботи через нову систему нарахування зарплати. Винагорода лікаря складається зі ставки та так званої “стимулюючої” частини, які залежить від результатів перевірок різних служб. 

Через перевірки, яких стало втричі більше, лікарі часто звільняються та йдуть до приватних лікарень. 

“Лікарям доводиться багато заповнювати документів, для того, щоб ОМС (фонд страхування) оплатив роботу лікаря. Навіть маленька помилка в записі або неточність – і прийом доктора може бути не оплачений. Лікарів ловлять навіть на дрібних хабарах, тому багато фахівців не готові жити на одну зарплату, та й ризикувати не хочуть, звільняються, хтось їде в інші регіони України, більшість йде в приватний бізнес”, – повідомив співрозмовник КПГ.

Окрема проблема у Криму – це виклик швидкої медичної допомоги. З’явилися скарги, що до людей старше 70 років швидка, згідно з наказом керівництва, виїжджає тільки в екстрених випадках. Якщо підвищений тиск і болі в серці, то швидка може не виїжджати. Диспетчер записує дані хворого і повідомляє в дільничну поліклініку, після цього фельдшер повинен прийти додому до такого пацієнта. Оскільки таких викликів дуже багато, фельдшери не завжди встигають швидко відвідати всіх хворих. Якщо виклик надійшов після обіду, то швидше за все, фельдшер прийде тільки на наступний день.

Дефіцит медичного персоналу в Криму складає близько 30%. При чому в початковій медичній ланці в сільській місцевості – до 60%. Окупаційна влада Криму вже визнала, що на півострові зросла смертність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter