Кримчанам без страхового полісу відмовляють у медичній допомозі

Дата: 11 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Без страхового полісу кримчани не можуть потрапити на прийом до лікаря та купити ліки за рецептом. Для оформлення полісу потрібно отримати російський паспорт або мати дозвіл на тимчасове проживання.

Як повідомляють експерти Кримської польової місії з прав людини, з 1 січня в Криму почала працювати система обов’язкового медичного страхування, і кримчани, що не отримали полісу обов’язкового медичного страхування, не можуть отримувати усю необхідну медичну допомогу. 

За даними прес-служби Держради Криму, поліс ОМС не отримали 12% кримчан, зокрема і ті, хто не бажав отримувати російський паспорт, а також переселенці із зони АТО. Вони мають лише український паспорт, а цього недостатньо для отримання полісу.

За відсутності полісу людина має право тільки на екстрену допомогу, що надається лише у випадку загрози життю. Інша допомога не надається: наприклад, таким людям відмовляють в лікуванні у поліклініці, вони навіть не можуть потрапити на прийом до лікаря та купити ліки, які не продають без рецепта. Люди, які через хворобу мають регулярно відвідувати лікаря, змушені їхати на материкову Україну або відвідувати платні клініки. Найчастіше на обидва варіанти немає грошей.

Ті, хто отримав російський паспорт, можуть безкоштовно отримати поліс, який надає право на безкоштовну медичну допомогу, зокрема виклик невідкладної допомоги та лікування у поліклініці. Якщо російського паспорту немає, для отримання поліса потрібен іноземний паспорт або документ, що замінює паспорт, з обов’язковим позначенням статусу та додаванням дозволу на тимчасове проживання, виду на проживання або посвідчення біженця.

Відмова у наданні амбулаторного чи стаціонарного лікування людям, які не мають поліса, створює суттєву загрозу їх життю та здоров’ю. Ця ситуація показує, що мешканців Криму змушують отримувати паспорт РФ чи в інший спосіб легалізуватися в правовому полі РФ“, – зазначають правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter