У Криму нема де зберігати інсулін і складно викликати швидку

Дата: 23 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Через відключення електрики в Криму медичні установи відчували проблеми в роботі.

Про це йдеться в моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за листопад, підготованому Кримської правозахисною групою.

Правозахисники зазначають, що робота основних міських лікарень забезпечувалася за рахунок генераторів. У Сімферополі, Керчі, Феодосії, Севастополі, Євпаторії, Ялті повідомляли, що генераторів вистачає на забезпечення роботи реанімаційних та операційних відділень, решта відділень працюють в залежності від нестабільних включень електрики.

В онкологічному центрі Сімферополя генераторів не вистачало на всі відділення, забезпечувалися тільки відділення екстреної допомоги. Лікарня Судака не була обладнана генераторами і повністю залежала від графіку подачі електроенергії. У Феодосії в одній з лікарень сталася пожежа, бо при підключенні генератора не була розрахована його потужність. Постраждала частина обладнання і техніки.

Аптеки, що не мають генераторів, відчували проблеми зі зберіганням препаратів, які потрібно тримати в холодильних камерах – наприклад, інсуліну. Препарати повинні передавати в інші аптеки, де є умови для зберігання. Але лікарі виписують препарати на конкретну аптеку, і після передачі їх можна тільки зберігати, а реалізувати не можна.

Відключення електроенергії небезпечно для життя пацієнтів, які підключені до спеціальних медичних апаратів – таких, як апарат штучної вентиляції легень (ШВЛ) або кувез (інкубатор для новонароджених дітей).

Правозахисники розповіли, що в Севастополі 11-річний Іван Плотніков, який страждає спінальної м’язової атрофії Вердніга-Гоффмана, практично не може дихати самостійно і перебуває вдома на апараті штучної вентиляції легень. Його мати повідомила, що заряду акумулятора вистачає максимум на 7 годин. Через кілька днів після відключення електрики в Криму співробітники МНС привезли додатковий генератор.

Через проблеми з мобільним зв’язком складно викликати швидку допомогу, мешканці часто самі доправляють хворих. Медики при виїздах додому змушені проводити ін’єкції і огляди при світлі ліхтаря або свічки.

Нагадаємо, Кримська правозахисна групау січні повідомляла, що терапія забороненим у Росії метадоном у анексованому Криму не проводиться, тому кожен десятий наркозалежний з тих, хто проходив її раніше, вже помер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter