У Криму наркозалежні помирають без метадону – ООН

Дата: 21 Січня 2015
A+ A- Підписатися

Терапія забороненим у Росії метадоном у анексованому Криму не проводиться, тому кожен десятий наркозалежний з тих, хто проходив її раніше, вже помер. Відсутність терапії також сприяє епідемії ВІЛ.

Як повідомляє Deutsche Welle, 20 січня спеціальний посланник Генсека ООН Пан Гі Муна зі СНІДу у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін повідомив, що на території Криму після анексії зросла смертність серед наркозалежних. За його даними з 805 героїнових наркозалежних, які до анексії проходили терапію, “від 80 до 100” вже померли.

Причини смертей, за наявними у нас даними, здебільшого – суїцид і передозування“, – пояснив Казачкін.

Він зазначає, що така ситуація характерна і для сходу України, адже український уряд припинив постачати метадон на території, підконтрольні сепаратистам.

ВООЗ та ООН вважають замісну терапію ефективним методом боротьби з наркозалежністю, що знижує смертність в кілька разів. При цьому в Росії метадон заборонено.

Відсутність терапії, за словами спеціального посланника генсека ООН, не лише загрожує життю наркозалежних, які змушені застосовувати замість метадону важкі наркотики, але й підживлює епідемію ВІЛ. 

Східна Європа – це регіон, в якому спостерігається одна з найбільш швидко зростаючих епідемій ВІЛ, яка багато в чому залежить від людей, що вживають наркотики“, – сказав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter