У Криму намагаються знищити незалежні ЗМІ – правозахисниця

Дата: 02 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

У Криму намагаються знищити свободу слова і переслідують незалежні ЗМІ. Для тиску на журналістів зокрема використовується “кримська самооборона”.

Про це заявила сьогодні у Києві заступник голови Кримської польової місії з прав людини Ольга Скрипник під час прес-конференції, повідомляє кореспондент “Крым.Реалии“.

Кримська польова місія майже рік фіксує постійні порушення свободи слова, і після останніх подій можна говорити не просто про обмеження, а про спробу знищення свободи слова та незалежних ЗМІ в Криму“, – сказала вона.

Правозахисниця зазначила, що для обмеження свободи слова в Криму місцева влада використовує фізичний тиск і різні способи кримінального переслідування. Для фізичного тиску, у першу чергу для перешкоджання журналістській діяльності, використовуються сили “кримської самооборони”.

За словами правозахисниці, представники “самооборони” в Криму неодноразово здійснювали напади на журналістів, псували техніку, незаконно затримували журналістів, погрожували їм фізичною розправою. При цьому злочини щодо журналістів залишаються безкарними, що є серйозною загрозою для ЗМІ, стверджує правозахисниця.

Для кримінального переслідування і залякування місцева влада використовує російське законодавство.

Яскравим прикладом залякування журналістів Ольга Скрипник назвала нещодавній обшук на кримськотатарському телеканалі ATR, який провели російські правоохоронці 26 січня, вилучивши сервер з відеоархівом. На час обшуку аналогове мовлення було припинено. 

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали дії силовиків на телеканалі елементом залякування кримських татар. Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович також засудила дії силовиків. “Прокурор” Криму Наталія Поклонська заявила, що обшук проводився за постановою слідчого в рамках порушеної кримінальної справи.

Нагадаємо, у грудневому звіті КПМ зазначається, що “кримська самооборона” діє за підтримки місцевої влади, є свідчення про причетність цього нелегального збройного формування до викрадення і тортур активістів, перешкоджання діяльності журналістів, нападів на храми Української православної церкви Київського патріархату, обшуків у мечетях, медресе, будинках лідерів кримських татар, захоплень об’єктів приватної власності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter