У Криму хворого активіста Балуха не переводять з СІЗО до лікарні

Дата: 20 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Арештований в Криму активіст Володимир Балух перебуває в сімферопольському СІЗО, незважаючи на суттєве погіршення здоров’я.

Про це повідомила в коментарі Крим.Реалії координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

За її словами, 17 січня в активіста сталося загострення ниркової хвороби, але станом на 19 січня в медичну частину активіста не перевели.

“Йому надали медичну допомогу, поставили крапельницю. Судячи з усього, загострення ниркової хвороби. Балух продовжує перебувати в СІЗО. У медичну частину його так і не перевели”, – розповіла Скрипник.

Правозахисниця також зазначила, що адвокат Балуха намагатиметься відвідати свого підзахисного, щоб “з’ясувати й оцінити його стан здоров’я”.

Наприкінці грудня правозахисники повідомляли, що в кримському СІЗО у Балуха погіршилося самопочуття, посилилися болі в спині, загострився хронічний бронхіт.

Водночас, у КПГ заявляють, що наразі для тримання Балуха під вартою немає підстав навіть за де-факто діючим в Криму законодавством Росії.

Експерти КПГ вказують на наявність брутальних порушень під час прийняття постанови “Роздольненського районного суду Республіки Крим” від 27 грудня 2016 року про подовження терміну перебування під вартою Володимира Балуха.

Засідання суду щодо продовження запобіжного заходу відбулося набагато раніше визначеного терміну із недотриманням процесуальних норм. Адже 12 грудня “суд” обрав запобіжний захід для Балуха у формі взяття під варту терміном на 30 діб до 6 січня 2017 року, але вже 2 тижні по тому, 27 грудня, суд продовжив запобіжний захід до 5 лютого – ще до того, як минув термін перебування під вартою за першим рішенням.

Постанови судді мають бути законними, обґрунтованими й мотивованими (ч.2 ст.7 КПК РФ). Проте рішення судді Абєляшева О.В. не є таким.

У відповідності до роз’яснень Пленуму Верховного Суду РФ від 19 грудня 2013 р. № 14 “Про практику застосування судами законодавства щодо запобіжних заходів у формі взяття під варту, домашнього арешту та застави” за умов подовження терміну утримання під вартою у карній справі судам необхідно перевіряти наявність на момент розгляду цього питання підстав вважати, що звинувачений, підозрюваний: 1) сховається від дізнання, попереднього слідства чи суду; 2) може продовжити чинити злочинні дії; 3) здатен загрожувати свідку, іншим дійовим особам карного судочинства, знищити докази чи іншим шляхом перешкодити провадженню у карній справі (ст. 97 КПК РФ).

Наявність таких обставин не може бути лише умовиводами судді, а має підтвердитися в суді доказами. Але суд, обґрунтовуючи власне рішення про подовження терміну утримання під вартою Балуха, жодної необхідної аргументації у своїй постанові не вказав.

Більш того, суд був зобов’язаний при ухваленні такого рішення взяти до відому важкість злочину, відомості про особистість звинуваченого, його вік, стан здоров’я, сімейний стан, рід занять та інші обставині (ст. 99 КПК РФ). Але й ці аргументи у постанові суду відсутні. Водночас, активіст та його адвокат наголошували під час суду на тих обставинах, що є підставами не подовжувати термін утримання під вартою. Балуху необхідно доглядати за хворою матір’ю похилого віку, його стан здоров’я в СІЗО різко погіршився, він має місце постійного проживання в Криму та інше. Проте суд проігнорував ці аргументи.

Нагадаємо, 8 грудня 2016 року співробітники ФСБ провели обшуки в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, в будинках Балуха і його матері, і “знайшли” на горищі будинку патрони і динаміт. Це не перший обшук в будинку активіста, кожен раз під час обшуків у нього знімали з даху будинку і вилучали український прапор. Є підстави вважати, що патрони були підкинуті під час обшуку з метою фальсифікації нової кримінальної справи проти активіста.

12 грудня, Роздольненський районний “суд” Криму обрав запобіжний захід Балуху у вигляді тримання під вартою строком на 30 діб. “Суд” залишив без уваги той факт, що процесуальні документи були складені з істотними порушеннями, і що на утриманні у Володимира знаходиться стара мати, якій 73 роки.

14 грудня слідчий у присутності адвоката пред’явив українцеві звинувачення за ч.1 ст. 222 КК РФ. Кримчанин з висунутим обвинуваченням не згоден і провину не визнає.

Кримська правозахисна група 26 грудня повідомляла, що у Балуха хронічний бронхіт, а в переповненій камері СІЗО хвороба загострилася.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter