У Конституційному суді 8 суддів підпадають під люстрацію – Яценюк

Дата: 21 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Нинішній склад Конституційного суду не має права розглядати закон про люстрацію, оскільки 8 членів суду підпадають під його дію.

Як повідомляє “Українська правда“, про це прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив під час засідання уряду. Він нагадав, що завтра судді мають розглянути закон “Про очищення влади” щодо його відповідності Конституції.

У зв’язку з тим, що 8 членів КС підпадають під дію закону про очищення влади, така справа не може розглядатись чинним складом КС“, – наголосив Яценюк.

За його словами, уряд завтра відправить на засідання КС свого представника – керівника Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяну Козаченко.

Також Яценюк зазначив, що КС прийняв до провадження справу про повернення спецпенсій для суддів, прокурорів та інших спецпенсіонерів. Якщо відповідне рішення буде ухвалено, це буде несправедливо щодо мільйонів українців, що не мають спеціального статусу.

Протягом 20 років ми боролися, щоб в Україні не було більш рівних і менш рівних. Це наступ на права і свободи мільйонів українців“, – обурився прем’єр-міністр.

За інформацією активістів, судді КС, що підлягають люстрації, у період з 2010 по 2013 рік ухвалили щонайменше 5 рішень, які дозволили екс-президенту Віктору Януковичу узурпувати владу.

Нагадаємо, активісти Громадського люстраційного комітету вважають, що судді завтра намагатимуться таким чином припинити процес люстрації, і закликають громадян приходити о 9:30 під будівлю Конституційного суду, щоб цього не допустити.

За словами Тетяни Козаченко, подібна система формувалася давно: “Занадто довго в цій країні взагалі була відсутня прозора система відбору суддів, де давно вже є сімейні династії. Це правда і це наша біда. Якщо ти у Вищій кваліфікаційній комісії голова, то твій син буде суддею“.

Експерт судової групи “Реанімаційного пакету реформ” Михайло Жернаков вважає, що жоден із нещодавно прийнятих для очищення судової влади законів не був ефективним.

Тому ми зараз пропонуємо і наполягаємо на тому, аби частиною змін до Конституції був процес оголошення прозорого конкурсу на всі без виключення суддівські посади у новій суддівській системі. І це, до речі, абсолютно відповідає п. 9.4 IV розділу Коаліційної угоди парламенту останнього скликання. Тому що на етапі підписання Угоди представники майбутньої коаліції розуміли, що це єдиний шлях для очищення влади“, – пояснює експерт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter