У колоніях на території “ЛНР” регулярно б’ють засуджених – Донбас SOS

Дата: 28 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

У колоніях на непідконтрольній Україні території Луганської області регулярно б’ють засуджених.

 

Про це повідомляє правозахисна організація Донбас SOS.

“За останні два тижні такі звернення до нас надійшли відразу від п’яти осіб”, – зазначають в організації.

Згідно з одним із повідомлень, у Краснолуцьку виправну колонію кожні 3–4 місяці приїжджають люди в масках, проводять обшуки і б’ють засуджених. Іноді на цю “процедуру” засуджених викликають за списком. Найбільше страждають ті, хто перебуває під вартою в секторі максимального рівня безпеки.

Також у Донбас SOS надійшло повідомлення про ситуацію в Слов’яносербській виправній колонії, де такі побої відбуваються частіше, приблизно раз на два місяці. При цьому ніяких суттєвих причин цьому не передувало, не було ніяких надзвичайних ситуацій.

В організації наголошують, що в цих колоніях перебувають люди, чиї терміни покарання вже минули. Але вони не лише не можуть вийти на свободу, тому що там не визнають українських законів, але і піддаються жорстокому поводженню.

Донбас SOS закликає сторони конфлікту забезпечити в колонії на непідконтрольних територіях доступ міжнародним гуманітарним і наглядовим місіям і під їх наглядом забезпечити нормальні умови перебування в колоніях.

Донбас SOS також повідомляє про те, що багато засуджених хочуть бути переведеними на підконтрольну уряду територію для продовження відбування терміну.

В організації поінформували представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і Моніторингової місії ООН з прав людини про такі звернення.

 “16 000 громадян України (точніше 16 200 чоловік за даними пенітенціарної служби на грудень 2014 року) стали безпомічними заручниками ситуації, по суті залишившись без права вибору власного майбутнього. Ситуація в цілому, умови утримання в колоніях на тимчасово непідконтрольній території, переведення ув’язнених для подальшого відбування покарання на територію, підконтрольну владі України, – все це вимагає термінового вирішення, саме вирішення, а не чергового туру переговорів у Мінську, насамперед на міжнародній арені, у межах нормандського формату”, – заявляють в організації, звертаючись до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і ВПО України, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, Ірини Геращенко, Георгія Туки, Юрія Луценка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter