У Київському СІЗО діти вчаться за столом для гри у настільний теніс

Дата: 27 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

У Київському СІЗО порушується право дітей на освіту. 

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. 

19 жовтня працівники Секретаріату Уповноваженого прийшли з моніторинговим візитом до Київського слідчого ізолятору №13. Вони з’ясували, що у закладі утримувалося 17 неповнолітніх. Із них 16 хлопців та 1 дівчина. 9 дітей повинні здобувати освіту. 

“Діти, які утримуються в установі, не знають розкладу занять, не мають засобів для навчання, посібників і зошитів. Вчителі проводять заняття у непристосованих приміщеннях. Діти змогли пригадати уроки лише з таких предметів як хімія, англійська мова, фізика, українська мова та література. А це не відповідає повною мірою навчальній програмі 11 класу. Крім того, діти не змогли назвати жодної теми з будь-яких навчальних предметів, яку вони вивчають”, – повідомили учасники моніторингового візиту.

Дітей у закладі навчають вчителі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 139 з поглибленим вивченням математики Шевченківського району Києва. Представники Омбудсмана з’ясували, що навчання проводиться з вівторка по п’ятницю у другій половині дня, по два уроки щоденно. Таким розкладом, на їхнє переконання, вчителі не покривають навчальні програми з предметів.

Представники Омбудсмана прийшли в СІЗО наступного дня і вони побачили, як уроки проводяться в ігровій кімнаті за столом для гри у настільний теніс.

“Під час проведення уроків у педагогів відсутній класний журнал, будь-які навчальні посібники. Підручники були лише на уроці хімії. У дітей були відсутні зошити, завдання ними виконувалося на аркушах паперу”, — йдеться у повідомлення Офісу Уповноваженої.

 “Вказані факти свідчать про бездіяльність посадових осіб та працівників як навчального закладу, так і Київського СІЗО в організації навчального процесу дітей у 2017-2018 навчальному році”, – констатують у прес-службі.

Окрім цього, представники Уповноваженої виявили факт грубого порушення права одного з дітей на освіту. Коли неповнолітній Я. потрапив до установи, то він закінчив 11 класів загальноосвітньої середньої школи № 239 Оболонського району у Києві. Однак здати державну підсумкову атестацію він не зміг, бо потрапив у СІЗО.

Офіс Омбудсмана нагадує, що Конституція України визначає, що повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність, зокрема, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter