У Київського патріархату в Криму відбирають храми та землю

Дата: 15 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Українська православна церква Київського патріархату може втратити свої храми у Криму через борги за комунальні послуги. Храми не можуть сплачувати рахунки через проблеми з перереєстрацією.

Як повідомляє в лютневому звіті Кримська польова місія з прав людини, основною загрозою для УПЦ КП, на думку священиків, є необхідність перереєстрації, без якої місцева влада буде розцінювати діяльності церкви як незаконну. Процедура перереєстрації ускладнюється тим, що священики відмовилися брати російське громадянство.

Через відсутність статусу юридичної особи храми не можуть оплачувати комунальні послуги, та їх будівлі найближчим часом можуть забрати.

Раніше приміщення під храм у Сімферополі було надано в оренду на 50 років за ціною 1 грн. на рік, однак тепер оренду підвищили до 600 тис. грн. на рік. Священики підтвердили, що в УПЦ КП на даний час відібрано кілька храмів: в Керчі (с. Осовенне), Севастополі (при Нахімовському училищі) і Красноперекопську, про подальше використання яких їм невідомо“, – повідомляється в звіті КПМ.

Храм у селі Перевальне було захоплено примусово і передано у користування церкві Московського патріархату. Священик повідомив, що співробітники ФСБ постійно погрожують йому і його родині, змушують підписати різні документи, опитують служителів церкви на предмет екстремізму та зв’язків з “Правим сектором”, погрожують проведенням обшуків.

На даний час на півострові діють церкви Київського партіархату в селах Мраморне, Октябрське, Степне, містах Сімферополі, Євпаторії та інші. На початок лютого з 15 священиків у Криму залишилося 12.

Також у звіті зазначено, що була зафіксована спроба передачі землі УПЦ Київського патріархату в Сімферополі Федеральній службі безпеки Росії. Голова адміністрації Сімферополя Геннадій Бахарєв звернувся до архієпископа Сімферопольського і Кримського Клімента з пропозицією добровільно відмовитися від ділянки, виділеної раніше під будівництво храму. Крім того, акт про вибір даної ділянки вже затверджений головою Криму Сергієм Аксьоновим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter