У київській психіатричній лікарні порушують права пацієнтів

Дата: 06 Березня 2015
A+ A- Підписатися

На медикаменти в лікарні на одного пацієнта виділяється 1,55 грн на день, на харчування – 2, 85 гривні на день. Пацієнти не мають достатньо постільної білизни та не можуть гуляти на свіжому повітрі.

Як зазначено на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, 3 березня 2015 року моніторингова група, до складу якої увійшли представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого та представники “Асоціації незалежних моніторів”, відвідала територіальне медичне об’єднання “Психіатрія” у м. Києві (у минулому – Київська міська клінічна психоневрологічна лікарня №1).

Під час візиту було встановлено, що на медикаменти в лікарні виділяється 1,55 грн на день на пацієнта. При цьому на сьогодні ціна одного шприца в звичайній аптеці складає 1,1 грн,  ампула аміназину –  1,8 грн.

Вкрай складна ситуація склалася і з забезпеченням пацієнтів харчуванням, адже на ці потреби лікарня отримує фінансування із розрахунку 2,85 грн на одного пацієнта на день.

Під час спілкування більшість пацієнтів зізнавалися, що не мають змоги гуляти на свіжому повітрі, хоча, перебуваючи під посиленим наглядом у інших лікарнях, вони мали таку можливість.

Постільна білизна у закладі є застарілою, а деякі пацієнти взагалі її не мають. В одного з пацієнтів не було навіть матрацу. При цьому у сестри-господарки був запас чистої, достатньо нової постільної білизни.

Черговий середній медичний персонал відділень №8 та №16 на момент візиту не виявив належного рівня теоретичних знань і практичних навичок щодо можливих дій у випадках виникнення невідкладних станів у хворих відділення. Натомість протилежна ситуація склалася у відділенні №14, у якому кваліфікований персонал володіє глибокими знаннями надання невідкладної медичної допомоги“, – йдеться у повідомленні на офіційному сайті омбудсмена.

За результатами моніторингу керівництву Міністерства охорони здоров’я та КМДА буде спрямовано детальні звіти з переліком недоліків та рекомендаціями щодо вжиття необхідних заходів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter