У Києві невідомі в масках напали на захід “Ґендерного клубу” в університеті Драгоманова

Дата: 22 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні у Києві невідомі в масках зірвали засідання “Гендерного клубу” в інституті імені Драгоманова. Двоє відвідувачів суттєво постраждали через застосування перцевих балончиків.

Про це Центру інформації про права людини повідомила відвідувачка дискусії ґендерна експертка, юристка Лілія Антонюк.

За її словами, під час заходу мало відбуватись обговорення на тему ґендерної антропології та ґендерних шаблонів. На засіданні було до 10 людей, включно з організаторами.

“Це були як жінки, так і чоловіки”, — зазначає Лілія.

Приблизно через півгодини після початку засідання, о 14:30-14:45, до приміщення заходу забігли троє чоловіків міцної статури у масках. Їх ніхто не зупинив, і вони одразу почали прискати з перцевих балончиків всім в обличчя.

“Коли нападники приснули в обличчя абсолютно всім, вони втекли. Одна з організаторок намагалась наздогнати нападника і зірвати з нього маску, але він грубо відштовхнув її так, що вона травмувалася об двері”, — розповіла Лілія.

За її словами, найбільше постраждали від балончиків присутні на заході двоє молодих чоловіків. Одному сильно заприскали у вухо, а іншому — в око.

Організатори одразу викликали поліцію, але за ті півгодини, які Лілія лишалася на місці заходу, поліція не приїхала.

Організаторами “Ґендерного клубу” є феміністична ініціатива “Борщ”.

Як зазначено на сторінці заходу, “Ґендерний клуб” — “це безпечний простір без гендерних стереотипів, в якому всі бажаючі зможуть прояснити для себе, що таке ґендер і як це поняття пов’язане безпосередньо з навколишнього нас дійсністю і нами самим, за допомогою модерації гендерними дослідницями”.

Організатори заходу зазначали, що він відкритий не тільки для учнів університету, а й для всіх бажаючих, хто готовий прийняти правила дискусійного простору: взаємоповага і принцип недискримінації.

“Організаторки також залишають за собою право в цілях безпеки не впускати на захід людей, які відверто просувають культуру насильства і / або є учасниками / учасницями праворадикальних рухів”, — йдеться на сторінці заходу.

Нагадаємо, ректор НПУ ім. Драгоманова Віктор Андрущенко цього року став лауреатом антипремії “Дискримінатор року-2017” в номінації “Реально Г” за найбільш дискримінаційний вчинок. Премія була присуджена через те,  що підлеглі ректора “заганяли” студентів університету замість занять на урочистий молебень з нагоди Дня вчителя.

Під час оголошення лауреатів премії голова ЛГБТКІ-організації “Інсайт” Олена Шевченко зазначила, що випадок з молебнем не єдине, чим відзначився ректор педуніверситету.

“Протягом останнього року університет стає місцем збору ультранаціональних рухів. А створений при університеті ґендерний клуб, де обговорювались питання насильства щодо жінок та ЛГБТ-спільноти, не проіснував і кількох місяців, тому що постійно приходили ультраправі і зривали засідання клубу. І ніякої підтримки з боку НПУ ніхто не отримав. Вони навпаки казали про те, що учасники клубу розбещують молодь і є загрозою для традиційної сім’ї”, – зауважила Олена Шевченко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter